JelenHaz
Hétfõ, 2019. május 20., 02.20

Szülők napja lóháton!

Szülők napja lóháton!
Szülők napja lóháton!
Második alkalommal rendezte meg a Hip Tep Lovasterápiás Egyesület a Szülők napja nevű évzárót. Idén szeptember 7-én, szombaton került sor a bemutatókra. 


Ez a megfelelő alkalom, hogy a lovasterápiákon részt vevő gyerekek bemutathassák szüleiknek, hogy mit tanultak, s mennyit fejlődtek az év során. 

Nagyenyedtől nem messze, a Maros-partján fekvő Lőrincrévére érkezve, meleg, szeretetteljes hangulat fogadott. Balogh Csilla logopédus, terapeuta köszöntőbeszédéből megtudtuk, hogy tavalyhoz képest kétszereződött a terápiákon részt vevő gyerekek száma, idén 60-an voltak! A terapeuták, a gyerekek és a szülők együtt voltak sok szép s megható pillanatban az év során – olyan eset is volt, hogy a fogyatékos kisgyerek itt mondta az első szavakat, itt kacagott vagy sírt először a ló hátán. A terapeuták s a résztvevők között egy bensőséges kapcsolat alakult ki, ezért „keresztelték” e rendezvényt a Szülők napjá-nak. 

A Hip Tep Egyesület évente egy konferenciát és két lovasbemutatót tart. Az Egyesülethez autista, Down-kóros, tetraparézises, hemiparézises, beszédhibás gyerekek járnak hippoterápiára. A sérült gyerekek lovasterápiára jönnek, a többiek pedig sportolás, hasznos és egészséges időtöltés érdekében látogatnak el Lőrincrévére. 

A Szülők napja az ügyességi próbával kezdődött, itt a gyerekek lóhátán ülve különböző próbákat kellett teljesítsenek (pl. egy kis labdát a kosárba dobni, vagy karikát egy függőleges rúdra akasztani). Ezután következett a lovastorna-bemutató, melyen a résztvevők akrobatikus gyakorlatokat végeztek, természetesen lóháton! E gyakorlatok s bemutatók célja, hogy a fogyatékos gyerek is megtalálja helyét az egészségesek körében. A gyerekek annyira ügyesen végezték a gyakorlatokat, hogy tényleg nem volt különbség az egészséges, illetve a fogyatékos fiatal között! A gyerekek utolsó bemutatója a lovaglás volt. Itt már csak a haladók vettek részt, mivel egy akadálypályán kellett lovagolni, s mérték az időt. A résztvevők mind nagyon ügyesek voltak.

A gyerekek bemutatói után következett a szülők versenye. Az anyukáknak lóhátról kellett két csiptetőt elvenniük egy rúdról, majd egy kendőt, s a fejükre kötve kellett visszaügetniük a rajtvonalhoz. Aki hamarabb visszaért, s a fején volt a kendő, az volt a győztes. Az apukák pedig a gyerekeiket kellett tolják egy talicskában s a győztes a gyorsabb volt. 

Jó volt kívülállóként nézni, ahogy a gyerekek s a szülők segítik, biztatják egymást s nem utolsósorban együtt örülnek a fejlődésnek, ami egyben szórakozás és sport is.

A sok mozgás és izgalom után mindenki jóízűen fogyasztotta a bográcsban készült finom gulyást, s búcsúzáskor a gyerekek már mondták, hogy várják a következő alkalmat, amikor újból a lovak hátán végezhetik a gyakorlatokat. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'