Vasárnap, 2018. december 16., 13.42

Táncjáték és Misztrál-koncert Déva várában

Táncjáték és Misztrál-koncert Déva várában
Táncjáték és Misztrál-koncert Déva várában

A Hunyadi János eredetéről szóló táncjáték dévai bemutatójával és a budapesti Misztrál Együttes koncertjével zárult az idei Reneszánsz Kastélyfesztivál, valamint a Hunyad megyei Magyar Napok dévai rendezvénysora.

Déva várában népes közönség előtt lépett fel a Renaissance Táncegyüttes. – Fontosnak tartottuk Déva várát is beépíteni az idei rendezvények helyszíneinek sorába, hiszen meggyőződésünk, hogy egy-egy hely, egy-egy épület nem attól lesz a miénk, hogy kitűzzük rá a zászlót, hanem attól, hogy belakjuk, életet viszünk a falak közé. Jó lenne minél gyakrabban itt lenni a várban, egyházi, kulturális, iskolai rendezvények alkalmával. És közönségként se sajnáljuk a fáradságot, felbaktatni a várhegyre, hiszen a sok évszázados falak különleges töltetet adnak, minden itteni rendezvénynek – fogalmazott köszöntőjében a Dél-Erdélyért Kulturális Társaság képviselője. A táncosokat a dévai várőrség is köszöntötte, majd bemutatásra került a Heltai krónikában lejegyzett legenda, mely magyarázatképp szolgál a Hunyadi-címerben szereplő hollóhoz. A 15–16. századi táncokat felölelő koreográfia nagyszerűen jelenítette meg Luxemburgi Zsigmond és Morzsinai Erzsébet szerelmét és az ebből kibontakozó történetet, Hunyadi János gyermekéveit. A közönség ezúttal is lelkes tapssal jutalmazott.

Az est fénypontját a Misztrál együttes várbeli koncertje jelentette. A lemenő nap sugaraival bearanyozott tüzérségi teraszon keltek dalra  Balassi, Dsida, Babits, Arany János, Nanicsák Gergely versei. Bár az egyre hűvösödő est a zenészeket, hangszereket és a közönséget is próbára tette, akik kitartottak, felejthetetlen élményben részesültek: ragyogó holdfényben daloltak együtt a Misztrál zenészeivel az évszázados várfalak között. 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'