JelenHaz
Kedd, 2019. június 25., 12.52
Tizenkét nebuló a magyar tagozaton

Tanévnyitó a Diaconovici-Tietz Líceumban

Szeptember 17-én, tanévkezdés reggelén Resicabányán 9 órára hívták az iskolaudvarra a nebulókat. Verőfényes őszeleji napsütésben zsibongott a 730 kis- és nagydiák között a pontosan egy tucat magyar tanuló is, akik az osztatlan osztályban az idén is Bálint Erzsébet keze alatt tanulnak.

Az iskola igazgatója az idén ismét Boris Vatzulik, aki igazgatta már ezt az intézményt, illetve tanfelügyelő és főtanfelügyelő is volt már. Rövid tanévnyitó beszédét követően a szerb ortodox Boris atya, Pál József római katolikus főesperes és Makay Botond református lelkész rövid imádságait követően a Miatyánkot mondották el közösen. Ezután  a politikai pártok jutottak szóhoz, majd az osztályfőnökökre bízva a gyermekeket ki-ki elfoglalhatta a számára kijelölt tantermet, illetve ülőhelyet.

Az első osztályban három gyermek (Balog Dávid, Gábor Ion és Samu Téli – hivatalosan így vannak anyakönyvezve), a másodikban Dana Dávid Isac, a harmadikban Dana Remus, míg a negyedikben Dana Caius, Dana Romulus, Dana Rebeka Denisa, Dana Terézia Éva, Lázár Larisa, Lukács Denisa Julieta és Mezei Mária Doina vannak beírva.

Boris Vatzulik igazgató egy fekete mellett arra kérte a magyar lelkészeket, hogy a magyar tagozat érdekében tegyenek meg mindent, hogy azt ne kelljen jövőre sem megszüntetni. 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Sandor / Szerda, 2012. szeptember 19., 10.21 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Sok sikert a diákoknak és Bálint Erzsébet tanítónőnek! Én úgy látom mégis csak azt kellene megpróbálni, hogy ebbe az iskolába behozni a református óvoda magyar gyermekeit. Olyan kevesen vagyunk, hogy meg kell valósítani a cigány-magyar együtt tanulást. Például úgy, hogy beadunk egy pályázatot, amelyben arra kérünk pénzt hogy a tanórák után délután legyenek szétbontva külön foglalkozások 2*45 perceben: a gyengébb képességű gyermekeknek felzárkóztatás, a jobbaknak tehetséggondozás. Ezzel mindenki (a cigányok is, mert legalább megtanulnák valóban az alapokat) jól járna, és ha egy ilyen rendszer működne talán többen adnák oda a gyermeküket, magyarok is. Ez nem is lenne olyan sok pénz, Vatzulik szerintem adna ingyen délután egy másik szobát, így csak a két személynek (a tehetséggondozónak és a felzárkóztatónak) kellene kis pénzt összepályázni. Van egy olyan egyszerűsített pályázat, amelyből 8000 RON kérhető, kevés papírmunkával. Ez azt jelenti, hogy a jövő (2013/14-es) tanévtől a két személynek 10-10 hónapra 400-400 ron fizethető volna. Ez nem sok, de ez csak napi 2 óra munka. Nem akarok neveket írni, de én tudok olyan személyeket, akik erre alkalmasak lennének, és akkor tényleg lehetnének magyar gyermekek ismért nagyobb számban a magyar iskolában.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'