JelenHaz
Szerda, 2019. december 11., 15.31
Éljünk a magyar oktatási struktúra lehetőségeivel!

Tanévnyitó Déván

Szeptember 10-én, hétfőn reggel a Hunyad megyei magyar oktatási központban is megnyitják az új tanévet. Az ünnepi alkalomra a tanintézmény szépen felújított sportpályáján kerül sor, reggel 9 órakor – tájékoztat az iskola vezetősége. Ugyanakkor felkérik a diákokat, hogy alkalomhoz illően, fehér-fekete öltözetben, az iskola jelvényével ellátott nyakkendővel vegyenek részt a tanévnyitón. A köszöntőbeszédeket követően valamennyi diák saját osztálytermében veheti át az új tankönyveket. Az előkészítősöket idén is tanszercsomaggal ajándékozza meg az RMDSZ és a Romániai Magyar Pedagógusszövetség Hunyad megyei szervezete.

Az iskolai tanévnyitót megelőzően, szeptember 9-én, vasárnap délután 17 órától a dévai Melite református gyülekezeti házban kerül sor tanévnyitó istentiszteletre, melyre mindenkit szeretettel várnak, hogy szülők, diákok, pedagógusok együtt kérhessék Isten áldását az új iskolai évre.

A dévai magyar oktatásban hagyományossá vált délutáni foglalkozások idén is folytatódnak mind az iskolában, mind pedig a dévai Szent Antal közösségi házban. Utóbbiban a házi feladatok elvégzése mellett közös játékkal, kézműves foglalkozással, a keresztény értékek átadásával segítik a gyermekek testi-lelki fejlődését. Akik szeretnék ide íratni gyermekeiket, szeptember 15-ig jelezzék azt a dévai Szent Antal-plébánián.

Idén első ízben nyílik lehetőség magyar bölcsődébe vinni a dévai kisgyermekeket. A magyar állam és a református egyház támogatásával megnyílt bölcsődében megtörtént a személyzet alkalmazása és pillanatnyilag 23 kisgyermek van beíratva a két csoportba. A bölcsődében hétköznapokon reggel 6 és délután 18 óra között biztosítják a gyermekek ellátását.

Az új tanévben tehát Déván a hagyományos oktatási struktúra mellett új lehetőségek is nyílnak. Az intézmények vezetői arra biztatják a helyi magyar közösség tagj éljenek a felkínált lehetőségekkel. És mindenekelőtt ne feledjék a vasárnap délután 17 órától kezdődő egyházi és hétfőn reggel 9 órakor kezdődő hivatalos tanévnyitót!


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'