Szombat, 2018. július 21., 12.43

Tanórányi múlt egy csésze szeretettel

Arad – Pedagógusszerző, egyperces múltidéző írások, szám szerint ötven, ami megfelel egy tanórának: Múltbeli egypercesek címmel megjelent Matekovitsné Korodi Mária nyugdíjas biológiatanár kötete, melynek bemutatójára szerdán került sor az Aradi Magyar Napok keretében megszervezett pedagógusnap záróakkordjaként.

A Csiky Gergely Főgimnázium dísztermében szép számú közönség előtt idézte fel a múlt emlékeit a szerző, a moderátor szerepét felvállaló Matekovits Mihály, valamint a könyvet bemutató Khell házaspár, Jolán és Levente pedagógusok.

Amint azt Hadnagy Éva igazgatónő elmondta, a szerző írásaiba, munkáiba a gondolatait, érzelmeit, a lelkét is beleviszi, ha mindezt kellő humorral fűszerezi, akkor máris garantált egy szórakoztató kiadvány születése.

Miközben ki-ki a maga értelmezésében felidézte az ifjúkor kedves emlékeit, mosolyogva bólogattak egymásnak, amint egy-egy történetben felismerték a helyzetet, vagy éppen önmagukat.

„A közös táborozások, kirándulások emlékei egy csokorban, sok szép percet, számos felejthetetlen élményt, pillanatot örökít meg” – jellemezte a könyvet Khell Jolán.

A kötet több mint negyven év sport- és pedagógusi pályafutás történéseit, a családi élet egy-egy mozzanatát eleveníti fel, szerzője három unkájának és ikertestvére emlékének ajánlja.

A visszaemlékezések között történeteket hallhattunk a könyvből a szerző, Khell Jolán, Matekovits Mihály és Csíki Gergely tizedik osztályos csikys diák tolmácsolásában.

„Arra gondoltam, hogy amíg a hétköznapok teljesen bedarálnának, amíg az agyamban a kilométeres emlékfonalak csak centiméteres hosszúságúvá zsugorodnának, addig jó lenne kiadni egy könyvet. Ezelőtt három évvel már megígértem az ikertestvéremnek, Hajnalkának, hogy könyvet írok az ikersorsunkról, a múltról. Épp ezért ajánlom a könyvet neki, valamint három unokámnak: Viktóriának, Ákosnak, Barnabásnak. A pedagógusbőrömből nem tudtam kibújni, nem is fogok soha. Ezek az írások nagyon közel állnak a szívemhez, úgy gondolom, hogy a pedagógusi, sportolói, családi és közéleti szerepeimet az élet osztotta rám. Mindannyi írásnak valóságalapja van, és élményszerűek, talán tanulságosak is, elég nagy tér- és idődimenziót fogtam át velük. Nem kerestem magamnak hősöket, olyan történeteket írtam meg, amelyeket az élet kínált nekem. Ezekből a történetekből és helyzetekből én sokat tanultam, tanultam az akkori kor hangulatából, a kor emberségéből és embertelenségéből egyaránt. Elsősorban azért különlegesek, mert gyorsan elolvashatók és van mondanivalójuk.” – fogalmazta meg a könyv születésének körülményeit, a válaszokat a miértre Matekovits Mária.

A kötetben megjelent illusztrációk a szerző fiának, Matekovits Alpárnak a fotói.

A szerző a bemutatón „elkotyogta”, hogy íróasztalán vannak még cetlik, melyekből lehetne egy újabb könyvet írni, ám egyelőre erre fizikai időhiány miatt nincs lehetőség.

Játékosan ért véget a könyvbemutató, aztán Matekovits Mária az iskola könyvtárába hívta a jelenlévőket süteményre, egy pohár mosolyra, egy csésze szeretetre.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'