https://www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz
Kedd, 2019. szeptember 17., 09.39
FLEX-cserediák program

Tanulhatsz az Egyesült Államokban!

Az amerikai cserediák program olyan középiskolás diákok számára jött létre, akik szeretnének egy iskolai évet az Egyesült Államokban tanulni. A program szerint a diák egy amerikai iskolában fog tanulni egy félévet (őszi vagy tavaszi) vagy egy iskolai évet (9–10 hónap). Ott-tartózkodásuk ideje alatt a diák befogadó családnál lakik. A programban való részvétel komoly elkötelezettséget kíván nemcsak a diákok részéről, hanem a szüleik részéről is.

Ezt a FLEX programot kívánta népszerűsíteni Daisa Ilieş és Paula Achim, a FLEX Romania képviselői, akik a Moise Nicoară Főgimnáziumban ismertették a részleteket a diákokkal az elmúlt héten.

A cserediák programban azok a középiskolások vehetnek részt, akik teljesítik a következő feltételeket: 15 és 18 év közötti  (nem töltheti be a 18. életévét a kiutazás évének április hónapja előtt), jó tanulmányi eredményei vannak, beszélnie kell az angol nyelvet közepes szinten (minél jobban beszéli a nyelvet, annál sikeresebben teljesíti a SLEP tesztet, mely a beiratkozáshoz szükséges), testileg-lelkileg egészséges kell legyen, nyitottnak az újra, illetve érdekelt abban, hogy elsajátítson egy idegen nyelvet, megismerjen egy új kultúrát és világot lásson.

A programot az Amerikai Egyesült Államok kormánya finanszírozza, és az Amerikai Külügyminisztérium koordinálja, támogatják mindazok az iskolák, közösségek és magánszemélyek, akik befogadják a diákokat. Az amerikai fogadó családok semmilyen anyagi támogatást nem kapnak, teljesen önkéntesen, a külföldi kultúrák iránti érdeklődésből és tudásvágyból fakadóan döntenek úgy, hogy befogadnak egy idegen diákot.

Mit tartalmaz az ösztöndíj? Az utazási költséget, havi zsebpénzt, amely segít majd megvalósítani a program céljait és beilleszkedni a közösségbe, egy tanévig szállást és étkezést egy amerikai fogadó családnál, beiratkozást egy amerikai középiskolába, orientációs programokat: kiutazás és hazautazás előtti felkészítést, különböző tevékenységeket, találkozókat, konferenciákat az amerikai helyi közösségekben.

Nem fedezi ugyanakkor az útlevél kiállításának díját, a személyi kiadásokat (pl. telefonhívások), és a csomagoknál a súly- és/vagy méretlimit meghaladásának díját.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'