JelenHaz
Szombat, 2019. február 23., 16.43
Ígéret- és fogadalomtétel a dévai cserkészcsapatban

Tanyázás a Tündérkertben

Tanyázás a Tündérkertben
Tanyázás a Tündérkertben

Négynapos tanyázásra hívta idén tagjait a dévai 55-ös Számú Kőműves Kelemen cserkészcsapat. A helyszín ezúttal is a jól bevált nagyági templomkert, illetve plébániaépület volt, Amelyet már a múlt hét derekán gondos kezek takarítottak, szépítgettek, hogy a keretmeséhez illően Tündérkertben fogadják az érkező cserkészeket. – Az idei keretmesénk a Tündérkertről szól. De nem a képzeletbeli, mesevilágba révedőről, hanem Móricz Zsigmond regényére alapozva, Bethlen Gábor Erdélyére, a nagy fejedelem által megteremtett Tündérkertre gondoltam. Az volt a cél, hogy e pár nap alatt megerősítsük a gyermekekben, fiatalokban a tudatot, hogy ahhoz, hogy a környezetünk tündérkertté legyen békére és tudatos feladatvállalásra, munkára van szükség, melyben mindenki ereje, tehetsége szerint részt vállal. Úgy érzem a három és fél nap alatt sikerült ezt a gondolatot elültetni a résztvevők lelkében – értékelt Daradics János csapatparancsnok.

Az augusztus 24–27. között zajló tanyázáson mintegy 35-en fordultak meg, többségük cserkész, kiscserkész és farkaskölyök, de voltak rover korúak is, illetve néhány segítő szándékú szülő, felnőtt. Utóbbiak meglepődve tapasztalták, hogy a mindennapokban gyakran rakoncátlan gyermekek milyen fegyelmezetten tudnak részt venni a csapatmunkában. A gyermekek, fiatalok ugyanis kortól függetlenül lelkesen vették ki a részüket a táborépítésből, mindennapi teendőkből (víz- és fahordás, főzés, mosogatás, őrködés stb.) és persze a játékból is. – Pénteken egy kisebb portyát szerveztünk egy közeli kilátóhoz. Ezúttal a környezetismeret, növényvilág megismerése, tájékozódás került előtérbe. Szombaton hosszabb portyánk volt a Ferencz József-forrásig, ahol nagy erdei számháborúban vett részt a csapat apraja-nagyja. Az estéket mindig játékkal, népdallal, tábortűzzel, imával zártuk – számolt be a csapatparancsnok.

A tanyázás fénypontját számos résztvevő számára a vasárnap délelőtt jelentette, amikor a szokásos próbáztatás után négy farkaskölyök kiscserkész-ígéretet, négy kiscserkész pedig cserkészfogadalmat tett. – A csapat fiatal felnőtt tagjaival értékeltük a tanyázáson résztvevő gyermekek érettségét, és erre, illetve a próbáztatásra alapozva történhetett meg néhány nyakkendőcsere. A próbák ezúttal is a cserkésztörvények ismeretére és gyakorlati alkalmazására irányultak. Többek közt három dorbézoló, pimaszul viselkedő fiatalt kellett rávezetni a cserkészet lényegére. De volt íjazás, csomózás, tájékozódás, tűzrakás is. Érdekes volt újra megtapasztalni a gyakorlati próbák során felmerülő nehézségeket. A gyermekek gyakran hajlamosak azt hinni, hogy amit egyszer láttak, már meg is tudják tenni. Aztán kiderül, hogy nem is olyan könnyű úgy megrakni a tüzet, hogy az legalább ötödik próbálkozásra meggyúljon. Fontos, hogy megtanulják, hogy mindenhez türelemre, kitartásra és a tanácsok meghallására, elfogadására van szükség.  Aki ezt megértette, megpróbálta alkalmazni, az már elindult a cserkésszé válás útján és ünnepélyes ígéret-, illetve fogadalomtétel után megkapta a kék, illetve zöld nyakkendőt – mesélt a nagy napról Daradics János csapatparancsnok.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'