JelenHaz
Vasárnap, 2019. március 24., 03.40
Szeben és Hunyad megyei Petőfi-ösztöndíjasok találkozója

Tapasztalatcsere és együttműködés

Tapasztalatcsere és együttműködés
Tapasztalatcsere és együttműködés

Winkler Gyula EP-képviselő meghívására tapasztalatcserén vett részt a magyar kormány által fenntartott Petőfi Program hét dél-erdélyi ösztöndíjasa. A találkozónak a Dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum, illetve a Dávid Ferenc Unitárius Szórvány- és Zarándokközpont biztosított teret. A rendezvény házigazdái az iskola vezetői: Kocsis Attila Levente igazgató és Balogh-Botár Károly Csaba aligazgató, valamint Koppándi Zoltán unitárius lelkész voltak. A találkozóra meghívást kaptak a Petőfi Program Hunyad és Szeben megyében tevékenykedő ösztöndíjasai: Bajusz Erika Vízaknáról, aki az Árvácska Gyermekotthonban (vízaknai református egyházközség) végzi munkáját, Fábián Mónika Abrudbányáról és Csernakeresztúrról, fogadó szervezete az Abrudbányai és Verespataki Magyar Kulturális Egyesület, Ferencz Klaudia Medgyesről, aki mentorával Balázs Botonddal érkezett és munkájuk helyszíne a Medgyesi Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség MADISZ, Fülöp Ágnes Lupényból, akinek fogadó szervezete a Lupény-Vulkáni Unitárius Egyházközség, Simon Andrea, Nagyszebenből a – HÍD – Szebeni Magyar Egyesülettől, Szalai Luca Petrozsényból, fogadó szervezete a Szent Ferenc Alapítvány Jézus Szíve Gyermekvédelmi Központ, valamint Virág Ádám, aki a délnyugat-erdélyi unitárius egyházközség kötelékében szolgál.

A találkozó megnyitását követően, Kocsis Attila iskolaigazgató a nyolcadikos osztály jelenlétében beszélt a tanintézmény jelenlegi helyzetéről, az iskolában folyó munkáról. Ezt követően röviden ismertettem a Petőfi Program alapvető célkitűzéseit, és a munkánk jelentőségét próbáltam bemutatni a hallgatóságnak. Az ösztöndíjas társainkkal bemutatkoztunk, és ismertettük a fogadó szervezetünknél, és tágabb környezetünkben végzett feladatainkat, szórványban folyó munkánkat – számolt be Virág Ádám. A rendezvény további részében Balogh-Botár Csaba iskolai igazgatóhelyettes beszélt a Petőfi-ösztöndíjasok dévai tevékenységéről, munkájuk jelentőségéről, majd Széll Lőrincz, a Hunyad Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság vezetője mutatta be a romániai önkéntes törvényt, képzési rendszereket, és lehetőségeket, illetve gyakorlati tapasztalatokat osztott meg az ifjúság-támogatás területén végzett tevékenységekről. – A megbeszélésen jelen volt Szurovszky Katalin konzul asszony és Veress Csongor Balázs konzul úr is. A jelenlétükben szakmai kérdésekben folyt eszmecsere, és a jövőben megfogalmazódó tervekről, helyspecifikus tapasztalatokról, megoldandó problémákról esett szó – közölte Virág Ádám.

Az ösztöndíjasok a dévai magyar iskolaközpontban közösen költhették el az ebédet, melynek során kötetlen beszélgetésre is alkalom adódott, majd a délután folyamán részt vettek a dévai unitárius zarándokközpontban berendezett vándorkiállítás megnyitóján.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'