Kedd, 2018. április 24., 15.48

Tele vannak a kórházak, egyre többen kapnak tüdőgyulladást

Tele vannak a kórházak, egyre többen kapnak tüdőgyulladást
Tele vannak a kórházak, egyre többen kapnak tüdőgyulladást

Rekordszerűen megnőtt az elmúlt hetekben a megyében a légúti megbetegedések és tüdőgyulladások száma, derül ki az Arad Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) legfrissebb adataiból. Dr. Mihaela Cîtu, az igazgatóság szóvivője a Mediafax országos hírügynökségnek szerdán azt nyilatkozta, 2017 első hetében több szezonális megbetegedést vettek nyilvántartásba, mint a 2015 és 2016-os évek hasonló időszakában. Az elmúlt héten több mint 1300 személy került orvoshoz különböző megfázásos tünettel, mintegy százan kórházi beutalót kaptak. Az orvosok szerint azonban a betegek reális száma ennél jóval nagyobb, tekintve, hogy a legtöbben otthon kezelik magukat, és csak igen súlyos esetekben keresik fel a háziorvost vagy a szakorvost.

A január 2–8. közötti időszakban (a háziorvosok jelentései alapján) 999 légúti fertőzéses megbetegedést regisztráltak, ezek közül 50 esetben volt szükség beutalóra, továbbá 353 tüdőgyulladásos esetet, 56 kórházi beutalással. Mindkét kategóriában a legveszélyeztetettebb korcsoport a 15–49 éveseké, mondta a közegészségügyi igazgatóság sajtóreferense.

A megbetegedések száma kritikus értékeket ért el idén, mondhatni tetőzött a szakemberek szerint az elmúlt évekhez képest. Ilyen körülmények között a szakorvosok fokozott óvatosságra intik a lakosságot. Különösen a kisgyermekekre, a krónikus betegekre és az idősekre jelentenek veszélyt a betegségek. A szakemberek javasolják a lakosságnak, hogy ebben az időszakban fogyasszanak sok folyadékot, meleg teákat, gyümölcsöt és amennyiben lehetséges, kerüljék az alkohol és koffein tartalmú italokat, hazatérésükkor pedig ne felejtsenek el alaposan kezet mosni! 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas