50%-os árzuhanás
Csütörtök, 2019. július 18., 01.57

Temes megyét eddig elkerülte a sertéspestis

A sertéspestis veszélyeire figyelmeztető plakát
A sertéspestis veszélyeire figyelmeztető plakát

Adrian Popa DSV-igazgató sajtótájékoztatót tartott a sertéspestis elleni óvintézkedésekről, miután a járvány eddig elkerülte az ország legnyugatibb megyéjét. Temes megyében kb. 1 millió sertést nevelnek a nagy farmokon és a háztáji gazdaságokban, ezért az Állategészségügyi Igazgatóság rendkívül szigorú óvintézkedéseket hozott az állomány védelme érdekében.

A megye területén 85 állategészségügyi körzet található, amelyekben 70 állatorvos teljesít szerződéses alapon szolgálatot. Minden településen kitették a plakátokat a sertéspestissel kapcsolatos tudnivalókkal, de szórólapokat is nyomtattak, amelyeket eljuttattak a lakossághoz. Adrian Popa DSV igazgató szerint a nagy farmokat hatékonyan el lehet szigetelni a külvilágtól, a járvány terjedésének megfékezésére. A bánsági magángazdaságok is védettebbek, mint az ország más vidékein, mert errefelé nem szokás a sertéseket kiengedni az utcára vagy a mezőre, mindenki ólban neveli a sertéseit. „Ha mégis megtörténik a baj, megbetegszik egy sertés, azonnal értesíteni kell a körzeti állatorvost” – figyelmeztetett Adrian Popa.

Az Állategészségügyi Igazgatóság az erdészekkel és a vadászokkal is tartja a kapcsolatot, akik követik a vaddisznók vándorlását és azonnal jelzik, ha elhullott állatot fedeznek fel a környéken. „A vaddisznók csak akkor vándorolnak, ha nem találnak élelmet vagy vizet – mondta a DSV-igazgató, ilyen helyzeteket nem tapasztaltunk a mi vidékünkön.” A járvány terjedését hamarosan az idő lehűlése is gátolni fogja, mert eltűnnek a legyek, a szúnyogok, de az egerek és a patkányok is téli menedékbe húzódnak.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'