JelenHaz
Vasárnap, 2019. augusztus 18., 15.57
Értékmentő könyv a Bánság magyar festőjéről

„Temesvár az ő működésétől datálhatja az itteni organikus művészi élet kezdetét”

Dr. Bodó Barna, Szekernyés János és Nüszl Erzsébet bemutatják a Ferenczy-albumot
Dr. Bodó Barna, Szekernyés János és Nüszl Erzsébet bemutatják a Ferenczy-albumot

A Szórvány Alapítvány gondozásában, a Magyar Kormány támogatásával újabb értékmentő kötet jelent meg Szekernyés János műkritikus és műtörténész tollából, amely a Bánság magyar festőművészének, Ferenczy Józsefnek állít méltó emléket. A mester reprezentatív alkotásainak reprodukcióival és családi fotókkal illusztrált, igényes kivitelezésű könyvet dr. Bodó Barna, a kötet szerkesztője és Nüszl Erzsébet rajztanár a szerző jelenlétében mutatták be a temesvári Küttel Klubban. A könyvbemutató házigazdája Tamás Péter, Magyarország tiszteletbeli konzulja volt.

Dr. Bodó Barna egyetemi tanár, a Szórvány Alapítvány elnöke egy Endre Károly-idézettel indította a könyvbemutatót, amely szerint a modern Temesvár Ferenczy József „működésétől datálhatja az itteni organikus művészi élet kezdetét”. A XX. század első évtizedeiben alkotott, és azóta méltatlanul elfeledett festőművész emlékét a Szórvány Alapítvány a Bánsági Magyar Panteon első kötetében idézte fel először, Miklósik Ilona hozzájárulásával, majd születésének 150. évfordulója tiszteletére konferenciát és kamarakiállítást szerveztek, és kiadták a konferencia anyagait tartalmazó Ferenczy-albumot is. A most megjelentetett Ferenczy József életét és munkásságát bemutató kötet, bár kiváló munka, sajnos nem tartalmazza a Ferenczy-hagyatékban található dokumentumok „kincseit”, mondta dr. Bodó Barna, mert a hagyaték magánkézben van és a tulajdonos nem engedett betekintést ezekbe az anyagokba, így lehetséges, hogy egy harmadik nekirugaszkodásra is szükség lesz a Ferenczy-életmű teljességre törekvő bemutatása kapcsán.

Nüszl Erzsébet rajztanár a művész szemével értékelte Ferenczy József festőművész munkásságát. Ferenczy a portréfestés mestere volt, aki a fizikai hasonlóságon túlmenően a láthatatlan jellemvonásokat, a lélek apró rezdüléseit és képes volt ábrázolni – mondta Nüszl Erzsébet, aki szerint valójában a művész minden alkotása portré, a tájképeinek is lelke van. Ferenczy József tökéletes rajztudására alapozva realista stílusban festett, de alakjait földöntúli megvilágításba helyezte, ezért alkotásainak sajátos aurája, kisugárzása van.

A könyv szerzője, Szekernyés János a Szórvány Alapítvány értékmentő tevékenységéről beszélt, amelynek köszönhetően a szintén méltatlanul elfeledett Székely László építőművész és Ferenczy József festőművész életművét is sikerült visszahelyezni a köztudatba. A két alkotó a piarista templom építése során együtt is működött: Székely László megtervezte a kegyesrendi iskola és kápolna épületegyüttesét, a templom mennyezeti freskóit pedig Ferenczy József festette meg al secco eljárással. Szekernyés János Ferenczy József című kötetéről elmondta: a szoros határidő miatt ezt egy Ferenczy előtanulmánynak tekinti, amelynek minden bizonnyal lesz második kiadása is, amikor hozzáférhetővé  válnak a festőművész hagyatékából megmaradt dokumentumok, feljegyzések, vázlatok. Jelen kötet gazdag Ferenczy munkásságát, kiállításait méltató korabeli újságcikkekben, amelyek ugyanakkor a XX. század eleji Temesvár művészeti életébe engednek betekintést. A könyvbemutatót vetített Ferenczy-reprodukciókkal illusztrálták a szervezők. Az érdeklődők a helyszínen megvásárolhatták a Szórvány Alapítvány gondozásában megjelent, míves kivitelezésű kiadványt, amelyet Szekernyés János dedikált jövendőbeli olvasóinak.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'