Fölszálott a páva

JelenHaz
Vasárnap, 2019. október 20., 01.00

Temesvár–Békéscsaba kórházak közötti együttműködés

Dr. Becsei László és prof. dr. Jecu Avram írták alá az együttműködési keretmegállapodást
Dr. Becsei László és prof. dr. Jecu Avram írták alá az együttműködési keretmegállapodást

Ovidiu Drăgănescu prefektus jelenlétében hivatalos kórházak közötti együttműködési keretmegállapodástírt alá prof. dr. Jecu Avram, a Temes Megyei Kórház és dr. Becsei László, a békéscsabai Réthy Pál kórház vezérigazgatója.

A két egészségügyi intézmény közötti együttműködés Ioan Fodoreanu, Románia gyulai főkonzulja közvetítésével jött létre.

Közös sajtótájékoztatójukon a két kórházigazgató elmondta: Temes és Békés megyében ugyanazok a „népbetegségek” az elhalálozások fő okai, ezért érdemes főleg a megelőzés területén együttműködni. A keringési, a szív- és érrendszeri betegségek vezetik mindkét megyében a listát (Temesváron 15%-kal magasabb az arányuk), második helyen a daganatos megbetegedések (Békésben 5%-kal nagyobb arányban), harmadik helyen a balesetek okozta sérülések szerepelnek. Segíthetnek egymásnak a kórházak a balesetek áldozatainak kezelésében, a telemedicina módszereinek alkalmazásával vagy a betegek átutalásával, amennyiben a partnerkórházban hatékonyabban tudnak segíteni rajta.

Dr. Becsei László a Nyugati Jelennek elmondta: az egészségügy fenntartása világszerte gondokat okoz, ez Magyarországon is a betegellátás korlátozásában, kórházi ágycsökkentésekben nyilvánult meg. A temesvári kórházban némi infrastrukturális elmaradást tapasztalt, de az uniós csatlakozás óta olyan folyamatok indultak el, amelyeknek köszönhetően óriási lépésekkel fog fejlődni a kórházi ellátás színvonala Romániában is. „120 kilométerre egymástól közös érdekünk, hogy segítsük egymást a fejlődésben és együttműködjünk a leggyakoribb betegségek gyógyítása és megelőzése, a sürgősségi ellátás, továbbá a határok megnyílásával a fertőző betegségek terjedésének megakadályozása területén. A következő időszakban egymás jobb megismerését, tudományos konferenciákon való kölcsönös részvételt, interregionális pályázatokon való közös részvételt tervezünk” – nyilatkozta lapunknak dr. Becsei László.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'