JelenHaz
Vasárnap, 2019. december 08., 06.53

Temesvár – Nottingham testvérkapcsolat körvonalazódik

Laura Grieve (középen)
Laura Grieve (középen)

Nagy Britannia bukaresti nagykövetsége hasonló adottságokkal rendelkező potenciális partnert keresett a szigetországban Temesvár számára.

Választásuk a mintegy 300 ezer lakosú Nottingham városára esett (elővárosokkal együtt több mint 600 000 lakosa van), amelynek gazdasági struktúrája, kamarai rendszere hasonlít Temesváréhoz. A két város szegről-végről már „rokoni” kapcsolatban állt egymással: a német Karlsruhe Nottingham-nek 1969 óta, Temesvárnak 1992 óta testvérvárosa.

A Robin Hood legendájáról, kastélyáról és egyetemeiről híres angol városból tegnap népes küldöttség érkezett a Bánság fővárosába. A két város közötti kapcsolatfelvétel egyszerre közigazgatási és gazdasági vonalon is beindult. A Regionális Üzletkötő Központban Laura Grieve, a Nottinghami Kereskedelmi Kamara képviselője, Eleanor Fletcher, a városháza  tanácsosa és Violeta Pătru, a bukaresti brit nagykövetség gazdasági tanácsosa tartottak sajtótájékoztatót a temesvári kamara vezetőivel folytatott tárgyalásokról. Mint megtudtuk, jó esély van rá, hogy a jelenleg Temes megyében működő 60 angol-román vegyes vállalat mellett újabbak jöhessenek létre, mert a szigetországban nagy az érdeklődés a romániai befektetések iránt. A temesvári és a Nottinghami Kamarák, amelyek eddig is együttműködtek az EEN európai kamarai hálózat keretében, szoros kapcsolatfelvételre törekszenek: együttműködési szerződést írnak alá, vásárokra és kiállításokra, üzletember találkozókra hívják meg egymás tagjait, közös projekteket dolgoznak ki. Menuţa Iovescu, a temesvári kamara igazgatója angol üzleti nyelvtanfolyam (business english) megszervezésében is gondolkodik a bánsági vállalkozók számára, a nottinghami kamarával létrejövő együttműködés keretében.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'