JelenHaz
Péntek, 2019. február 22., 20.33

Temesvárra érkezett a Viszkis

Temesvárra érkezett a Viszkis
Temesvárra érkezett a Viszkis

Bemutatták A viszkis című film hivatalos plakátját és előzetesét, amelyben egyaránt megjelenik a milicista, az 1300-as Dacia, Ceauşescu portréja, valamint a román néphadsereg egyik tisztje is. Antal Nimród 15 éven aluliaknak nem ajánlott filmjét január 26-ától vetítik a Cinema City romániai filmszínházaiban, így Temesváron is. A magyar Robin Hood-ként is emlegetett viszkis rabló, Ambrus Attila több vetítésen is jelen lesz, és közönségtalálkozókon vesz részt.

A film cselekményének alapját a bankrabló Ambrus Attila igaz története képezi. Ambrus Attila Csíkszeredában született, hányatott gyermekkora volt, majd Magyarországra költözött, ahol 27 bankot és postahivatalt rabolt ki – hat év alatt több mint félmillió dollárra tett szert. A bajuszt viselő, bőrdzsekis, kapucnis, Ray ban szemüveges rabló Viszkis becenevét a whisky illatáról kapta – minden rablása előtt ivott egyet, azért is, hogy elmúljon a lámpaláza. 

A Cineuropa című kiadvány szerzői szerint A viszkis című alkotás ,,egy magával ragadó, pergő ritmusú, elegáns stílben forgatott rendőr-/akciófilm, amely részletes korrajzot tár elénk, karizmatikus főhőssel rendelkezik és egy enyhén szatirikus perspektívából mutatja be a poszt-kommunista Magyarország átmeneti időszakát.”  

Ambrus Attila szerepében a most debütáló Szalay Bencét láthatjuk, párja, Kata szerepében Moga Piroska (akit a Sopsits Árpád által rendezett Strangled című filmből ismerhetünk) lép fel, az ügyben nyomozó detektív szerepében pedig Schneider Zoltánt láthatja viszont a publikum, aki őt az Aranymedve-díjas Testről és lélekről című, tavalyi produkcióban ismerhette meg.

A magyar származású, Los Angeles-ben született rendező, Antal Nimród 2003-ban a Kontroll című filmjével tett szert világhírre, ezt a produkciót több, hollywoodi alkotás követte – közöttük a Predators is. A viszkis 14 év óta az első magyar film, amelyet ő rendez, a produkciót bemutatták a varsói és a chicagói nemzetközi filmfesztiválon is.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'