JelenHaz
Szerda, 2019. július 24., 09.32

Tetőteraszos művészmozi a város szívében

A temesvári művészmozi tetőterasza (látványterv)
A temesvári művészmozi tetőterasza (látványterv)

A francia filmhét záróeseménye keretében, a Nyugati Egyetem előcsarnokában bemutatták a temesvári művészmozi terveit, amely francia segítséggel valósulhat meg a következő két évben. Az egykori Studio mozi épületében kialakított művészmozinak két moziterme és egy nyárimozinak haszálható tetőterasza is lesz.

Az építészek elképzelése szerint a művészmozi épülete részben nyílt lesz a látogatók számára, egy földszinti kávézóval, kiállítótérrel és kulturális rendezvényközponttal, csak a filmvetítésekre kell majd jegyet váltani. A jelenlegi moziterem helyén egy kisebb (80 férőhelyes) és egy nagyobb (200 férőhelyes) termet alakítanak ki. A tetőteraszon nyári mozi lesz, ahol jó idő esetén filmvetítéseket rendezhetnek.

A Studio mozi épülete jelenleg lepusztult állapotban van, a felújítás/átalakítás költségeit a Francia Nagykövetség, a Francia Kulturális Intézet és egy francia érdekeltségű biztosító társaság vállalta.

Nicolae Robu polgármester szerint, ha szükséges, a temesvári városháza is hozzájárul a felújítási költségekhez, hogy a leendő művészmozinál a legkorszerűbb megoldásokat alkalmazhassák és a létesítmény 2021-ben működőképes legyen, amikor Temesvár Európa Kulturális Fővárosa lesz. A polgármester azt szeretné, hogy a város művészmozija filmfesztiválok megszervezésére is alkalmas legyen. A jövendőbeli művészmoziban független produkciókat, szerzői és művészfilmeket láthat majd a temesvári közönség.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'