JelenHaz
Kedd, 2019. december 10., 06.26
Nem tűrik a magyar vámosok kekeckedését

Tiltakoztak a fuvarozók

Tiltakoztak a fuvarozók
Tiltakoztak a fuvarozók

Több hónapos tárgyalások után, látván, hogy nem kapnak kielégítő választ követelményeikre, a román fuvarozók tiltakozó sztrájkba léptek vasárnap reggel 8 órától az aradi körgyűrűnél.

Az Országos Közúti Bizottság (CNR) által szervezett akció párhuzamosan zajlott az ország összes többi nagyvárosában; Aradon a fuvarozók Europa 2002 Patronátusi Egyesülete koordinálta a tiltakozást. 

Ez volt az utóbbi években megszervezett legnagyobb megmozdulás a fuvarozók részéről, akik két fő sérelmezésükként a magyar vámosok „kekeckedő” viselkedését, illetve az útadó (rovigneta) kivételének a szükségességét hozták fel. Cosmin Galu, a munkáltatók szövetségének ügyvezető titkára a Nyugati Jelennek elmondta: megengedhetetlen az a viselkedés, ahogyan a magyar vámosok a román szállítókkal bánnak; a konfliktus elsimítására a kormánynak minél hamarabb megoldást kell találnia.

A fuvarozók többek között civilizált, EU-normás parkolókat, jobb utakat és autópályákat kérnek, illetve az üzemanyagadó csökkentését. „Egész Európában nálunk a legmagasabbak az adók, ami nem tisztességes a szállítókkal szemben. Ami pedig a magyar hatóságokat illeti...Nincs semmiféle probléma a magyarok és románok között, de amit a határátkelőknél tesznek, teljes mértékben hátráltatja a román fuvarozókat, nem lojális konkurenciát teremtve” – mondta Galu.

Az Europa 2002 Patronátusi Egyesület Arad megyében mintegy 200 fuvarozó céget fog egy tömbbe, de a „Hol van a mi pénzünk?” mottójú tiltakozáson a szállítók jogait képviselő összes egyesület, szakszervezet részt vett országszerte. A kamionok a városból Nagyvárad felé vezető úton, a körgyűrűnél sorakoztak, majd lassan vonultak dudálva.  

A sztrájkban résztvevő egy aradi szállítási cég magyar nemzetiségű vezetője, Mayer Siegfried (a munkáltató szövetség vezető bizottságának tagja) lapunknak a következőképp kommentálta a helyzetet:

„Szeretnénk hatni a fuvarozó társadalomra, hogy jól járjunk. Ezt a szakmát életben kell tartani. A matricát pedig mindenképp be kell vonni. Ami a magyar vámosokat illeti? Én is magyar ember vagyok, de amit ezek csinálnak, az már tűrhetetlen. Mindenbe belekötnek és sajnos az ő törvénykezésük ezt megengedi. Ők azt mondják szúrópróbaként ellenőrzik a kamionokat. Érdekes mód azonban mindig a román vagy a bolgár kamionsofőröket büntetik meg. Olyan csekélységekbe kötnek bele, amiért nem is kellene feltartóztatni a járművet. Náluk nem létezik kisebb vagy nagyobb szabálytalanság. Egyből kiadják a 400 ezer forintos pénzbírságot, ami nem kis pénz. Ráadásul kamionjaink késnek, nem érnek időben a rendeltetésükhöz és ebből kárunk származik. Nem büntetik meg azokat, akik közveszélyesek, de megbüntetik a román sofőröket, ha véletlenül rosszul nyomják meg a gombot a tachométeren. Mindent megtesznek, hogy valahogy bővítsék a magyar állam költségvetését és akkor persze, hogy nagy bírságokat kell adni”.

A fuvarozók állítják: nem akarják feje tetejére állítani a kereskedelmet, a szállításokat, de nem tűrhetik tovább, hogy visszaéljenek jogaikkal és akadályozzák munkájukat.

A mai tiltakozáson magyar feliratú plakátokat is vittek magukkal a nagylaki vám felé vezető úton, hogy a román hatóságokon kívül a magyar vámosok figyelmét is felkeltsék.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'