Hétfõ, 2018. október 22., 14.12

Tisztelgés Tóth Sándor kopjafájánál

A résztvevők egy csoportja. Balról Bognár Levente (a sorban tőle jobbról az első Duka Attila forradalmár), jobbról Valentin Vocilă (második a sorban), Timotei Seviciu, Király Árpád
A résztvevők egy csoportja. Balról Bognár Levente (a sorban tőle jobbról az első Duka Attila forradalmár), jobbról Valentin Vocilă (második a sorban), Timotei Seviciu, Király Árpád

1990 elején két székelyudvarhelyi férfi kereste fel az aradi újság szerkesztőségét azzal, hogy hozzájuk is eljutott az Aradon 1989 decemberében mártírhalált halt magyarországi Tóth Sándor híre, és szeretnék kegyeletüket két, általuk faragott kopjafával leróni. Az egyiket Aradnak hozták, hogy halála helyének közelében állítsák fel, a másikat az elhunyt hős szülővárosába, Hódmezővásárhelyre vitték.

Az aradi, a várhíd melletti kopjafát azóta december 23-án évente megkoszorúzzák, Tóth Sándor pedig kapocs lett Arad és Hódmezővásárhely között, amelyek később testvérvárosi kapcsolatra léptek.

Szombaton délben koszorúzással tisztelgett Arad a forradalomban elesett egyetlen külföldi állampolgár emléke és áldozata előtt.

Bognár Levente aradi alpolgármester azzal kezdte rövid megnyitóját: nincs jogunk nem itt lenni, nem emlékezni rá. Tóth Sándor nemcsak a maga, hanem egy város, egy ország nevében jött, segítséget hozni a harcoló román forradalmároknak, s nekünk kötelességünk megemlékezni a vértanúkról, köztük Tóth Sándorról.

Valentin Voicilă, a 89-es aradi forradalom vezéralakja ezúttal is megerősítette hitét a románok és magyarok testvériségében. Egy újságcikkből idézett, amely róla és az 1918-as egyesülésről íródott. Számára, mint mondta: az egyesülés szent dolog, de ugyanebben a cikkben emlékezett meg, név szerint, Tóth Sándorról, egy más nép fiáról, akit az aradiak, románok, magyarok 1989 kapcsán mindig a saját hősüknek tekintenek.

A megelékezésen ezúttal is jelent volt (az idők során talán mindössze kétszer hiányzott) Timotei Seviciu aradi ortodox érsek (mindannyiszor, nagy bölcsességgel, a különböző nemzetiségek, vallások közötti megértésre, szeretetre intett), valamint ft. Király Árpád marosi főesperes, aki, a közelgő karácsonyra utalva többek között azt mondta: Tóth Sándor áldozata a szeretetről szó.

A románul és magyarul elhangzó Miatyánk mellett a Csiky Gergely Főgimnázium néhány diákja karácsonyi dalokat énekelt, miközben a forradalmárok szervezetei, a városi tanács, a rendőrség, az RMDSZ szervezetei nevében megkoszorúzták a kopjafát, amelynek közvetlen környékét a város kicsit rendbehozatta, térkövekkel burkolta.

Hódmezővásárhely nevében (minthogy képviselői ezúttal nem voltak jelen) a koszorút Bognár Levente és Valentin Voicilă helyezte el.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Pallér István Imre / Kedd, 2017. december 26., 22.37 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Legyen úgy mint régen volt, ahogyan már rég nem volt :hogy a magyar meg a román, német ,szlovák és a cigány TESTVÉR volt!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'