MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 23., 13.11
Tóth Árpád Irodalmi Kör

Titkok és elhallgatások a magyar nyelvről

(fotó: Sime Judit)
(fotó: Sime Judit)

Az Aradi Tóth Árpád Irodalmi Kör május 15-én, kedden délután 6 órakor tartotta soros munkaülését a megyei könyvtár olvasótermében, mely ezúttal kicsinek bizonyult.

Nagy Gizella ny. irodalomtanár, költő ismertette Titkok és elhallgatások a magyar nyelvrőlcímű tanulmányát a szép számmal összegyűlt hallgatóságnak. Kisesszéje első részében a gyök fogalmát tisztázta, mely a legkisebb szótári egység, saját hangtani és jelentésbeli önazonossággal rendelkezik. Megjegyezte, hogy a szótárban közel ötven nyelv szavai is megtalálhatók, melyekkel a magyar szavak kapcsolatban állhatnak (szanszkrit, ógörög, latin, francia, német).

Előadásában arra is rávilágított, hogy a gyökök lehetnek önálló jelentésűek (fa, fű, én, jó) vagy olyanok, melyek önállóan „nem divatoznak”, de új szavak képezhetők belőlük (ap, ep, fak, csör, dör, pör, zör stb.)

A továbbiakban Czuczor Gergely, N. Erbersberg, Ove Berglund, Jacob Grimm, Varga Csaba, Gyimóthy Gábor, Hamvas Béla és Farkas Éva véleményét közölte a legapróbb részletekre kiterjedő pontossággal.

Nagy Gizella jól megszerkesztett, magvas és érdekfeszítő előadását nagy lelkesedéssel hallgatták, hiszen a gyökrendszer fogalma még egyszer sem került bemutatásra az irodalmi körben.

Kiss Anna pedagógus, közösségszervező lelkesen illusztrált Czuczor Gergely Riadó című költeményével.

Czernák Ferenc ny. katonatiszt Mécs László A királyfi három bánata című versével, valamint hófehér virágcsokrokkal köszöntötte a közösség leányait és asszonyait a nemrég ünnepelt anyák napja alkalmából.

A rendezvény második részében az Erdőhegy-Kisjenői Általános Iskola Fáy Szeréna Gyermekkórusa mutatkozott be régi magyar népdalokkal. Horvát Brigitta, Milák Kevin, Miscuţa Valentin, Molnár Petra Anett, Molnár Tamara Yvett, Murvai Dániel, Novac Ivet, Novac Lucia, Nuică Nicoleta, Olah Gabriel, Olah Sebastian, Santa Denisa tanulók kellemes énekhangjukkal, remek előadóképességükkel nagy sikert arattak; köszönet érte Sime Judit igazgatónőnek és Pusztai Matild tanárnőnek.

Kleitz Zoltán Vissza a szkítákhoz című költeményét olvasta fel, majd Bátkai Sándor vállalkozó és Hevesi József egyházi közíró versmeglepetése zárta a színvonalas irodalmi délutánt. Az ajándékozás, a szeretetvendégség és a jó hangulatú baráti beszélgetés most sem maradhatott el a körtagok összetartásának és szeretetének eredményeként.

 

Regéczy Szabina Perle


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'