JelenHaz
Vasárnap, 2019. augusztus 18., 00.39
Holnap kezdődik a Nemzetközi Klasszikusszínház Fesztivál

Tizenkét dühös ember a pécsiektől

Tizenkét dühös ember a pécsiektől
Tizenkét dühös ember a pécsiektől

November 15-én, csütörtökön Csehov Sirályával rajtol a XXIV. Nemzetközi Klasszikusszínház Fesztivál a Ioan Slavici Klasszikus Színházban. Tíz napon keresztül – november 15–25. – 12 remek előadást nézhetnek meg az érdeklődők, köztük két magyar nyelvű darabot.

A Pécsi Nemzeti Színház előadásában a 12 dühös embert november 16-án, az Aradi Kamaraszínház, az Aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház és a Gyulai Várszínház közös produkcióját, a Rosencrantz és Guildestern halott című darabját november 25-én játsszák.

A nagyterembe háromféle jegyet lehet vásárolni – 60 lejbe kerül a földszintre, illetve az első emeletre, 40 lejbe a másodikra és 20 lejbe a harmadik emeletre. A stúdióteremben minden előadásra a jegy ára 50 lej. Jegyeket a színház jegypénztárából, valamint a www.biletmaster.ro honlapon lehet vásárolni – keddtől péntekig 10.00–14.00 óra, illetve 17.00–19.00 óra között, hétvégén 10.00–12.00 és 17.00–19.00 óra között a színház pénztárából.

A pécsiek előadása a testvérvárosi kapcsolatnak, együttműködésnek köszönhetően lesz látható a fesztiválon, az előadás időtartama 1 óra 20 perc (szünet nélkül).

Tizenkét esküdt, tizenkét ember dönt egy apagyilkossággal vádolt fiú életéről vagy haláláról. A tárgyalás végén csupán egyikükben merül fel kétség a vádlott bűnösségét illetően, ám a törvény szerint egyhangú ítéletet kell hozniuk. Kezdetét veszi a vita, egymás győzködése. Egy zárt szobában tizenkét idegen, akik egy tizenharmadikról ítélnek. A tényeket pártatlanul kell megvizsgálniuk, de valójában egyre több szálon kapcsolódnak a körülményekhez, hiszen saját életüket, személyiségüket nem hagyták a szoba falain kívül. Mind jobban körvonalazódik, hogy melyik esküdtnek mi a személyes motivációja, kit vezérel saját fiával való konfliktusa, ki az, akit rasszizmusa hajt, ki az, aki csak el szeretné érni a vonatot.

Nem a cselekmény az, ami magával ragad. A 12 dühös ember egy feszültséggel teli, izgalmas történet az igazságérzetünkről, félelmeinkről, előítéleteinkről, vagyis rólunk, emberekről.

A darabot írta: Reginald Rose, fordította: Hamvai Kornél, rendezte: Méhes László.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'