Fölszálott a páva

JelenHaz
Szombat, 2019. október 19., 18.30
Influenza

Több a beteg, több oltóanyagot kértek

Több a beteg, több oltóanyagot kértek
Több a beteg, több oltóanyagot kértek

A tavalyi influenzaszezon kilenc halálos áldozatot szedett a megyében, és bár az elhunytak nem voltak beoltva az influenza elleni védőoltással, a hatóságok mégis úgy gondolták, jobb, ha idén több vakcinát igényelnek az egészségügyi minisztériumtól – ha több van, többen igénylik alapon.

Az Arad Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) idén ötven százalékkal több oltóanyagot kért a szaktárcától, mint tavaly, szám szerint 27 424 adagot, ebből azonban csupán 19 470 vakcinát hagytak jóvá – nyilatkozta Constantin Cătană, a DSP igazgatója. Az első körben megérkezett 650 adag oltóanyagot már meg is kapták a különösen veszélyeztetettek: az újszülött osztály személyzete, mentőszolgálat munkatársai stb.

A DSP nyilvántartása szerint október első hetében kétszer annyi virózisos megbetegedést jegyeztek, mint tavaly ilyenkor. Az esetek nagy részében 14 éven aluli gyermekek betegedtek meg, és jelentkeztek a háziorvosi rendelőkben, a betegségek száma azonban ennél jóval nagyobb, sokan vannak, akik otthon kezelik magukat – állítják az egészségügyi intézmény képviselői.

Jelenleg még egyetlen influenzás esetet sem jegyeztek, az oltási kampány már elkezdődött a háziorvosi rendelőkben.

Az influenzaszezon elkerülhetetlen, a betegség viszont megelőzhető, ennek egyetlen hatékony módja az orvostudomány jelenlegi állása szerint a védőoltás. A 65 évnél idősebbeknek, a kétévesnél fiatalabb gyermekeknek, a krónikus betegségben szenvedőknek és a várandós nőknek különösen ajánlott az influenza elleni védőoltás, de mindenkinek érdemes beoltatnia magát – figyelmeztet idén is az Egészségügyi Minisztérium.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'