Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Hétfõ, 2019. október 14., 16.24
Szkeptikus lakosság

Több hulladékra „éhezik” a cementgyár

Meglepő szkepticizmussal fogadta Solymos község lakossága a kecskedágai cementgyár által szorgalmazott új gyártási technológiát, amely során többféle ipari hulladékot hasznosítanának a cement alapanyagának előállításában.

– A kecskedágai gyárunkban már 2004 óta használunk alternatív üzemanyagot, mindenekelőtt kimustrált gumiabroncsokat, és ezáltal egész hulladékhegyektől mentesítettük a környéket – közölte Ovidiu Cetean, a cementgyár vezető-tanácsosa.

A gyár képviselői szerint az utóbbi három évben 50 ezer tonna használt gumiabroncsot égettek el a kemencékben, 20 ezer tonna fahulladékot és 15 ezer tonnányi kőolajszármazékot. – A Carpatcement jelentős befektetéssel tette lehetővé a hulladék anyagok hasznosítását, de hosszútávon ez a befektetés mindenképp megtérül, ráadásul a környezetvédelem terén is nagyon hasznosnak bizonyul – fogalmazott Cetean. Állítását megerősítette a környezetvédelmi hatóság megyei vezetője is, bár hozzátette, az ipari szintű hulladékégetés, -hasznosítás engedélyeztetése még folyamatban van.

A környékbeli lakosság azonban egyáltalán nem lelkesedik az ötlettől. Itt már így is évtizedekig tonnaszámra nyeltük a port és szívtuk a füstöt. Az említett ipari hulladékok égetéséből pedig újabb mérgező gázok származnak majd, ami szintén a mi tüdőnkre száll – háborogtak a solymosiak, a csütörtök este tartott lakossági fórumon.

A gyár képviselői szerint azonban a múlt években felszerelt szűrőberendezések nem engedik a légtérbe az égetés során felszabaduló mérgező gázokat, ellenben számtalan környezetszennyező hulladéktól szabadítanák meg a környéket, hiszen a kemencékben gumiabroncsok és kőolajszármazékok mellett nagyszerű fűtőanyagnak bizonyul a festékkel, olajjal szennyezett fahulladék, a különböző lejárt szavatosságú vegyi készítmények, illetve a rengeteg műanyag hulladék (zacskók, palackok, stb.) is.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'