JelenHaz
Péntek, 2019. május 24., 09.53
Országos Máltai találkozó

„Több mint 900 éves jelmondatunkból – a hit védelme és a rászorulók szolgálata – nem fogunk kitérni!”

Tischler Ferenc országos máltai alelnök-főtitkár és Fekete Nagy-Vasile helyi elnök
Tischler Ferenc országos máltai alelnök-főtitkár és Fekete Nagy-Vasile helyi elnök

Március 8–10. között Temesváron szervezték meg a Romániai Máltai Szeretetszolgálat országos találkozóját, ahol a 17 helyi szervezet vezetői és az ifjúsági vezetők mellett az országos vezetőség részéről Mihály Dénes elnök és Tischler Ferenc alelnök-főtitkár is részt vett. A temesvári Műszaki Egyetem vendégházában megtartott háromnapos rendezvény céljáról, a Szeretetszolgálat programjairól, jelenéről és jövőjéről Tischler Ferenc országos alelnök és Fekete-Nagy Vasile, a temesvári fiókszervezet elnöke nyilatkozott a Nyugati Jelennek.

„Az Országos Máltai találkozó célja egy rövid- és középtávú, 5-10 évre szóló stratégia elkészítése – nyilatkozta lapunknak Tischler Ferenc. – Konkrétan megnézzük mindazt, amiben erősek vagyunk, megnézzük azokat a tevékenységeket, ahol gyengébben teljesítünk, kielemezzük, hogy miért tesszük ezeket és le kell-e mondani róluk, megnézzük hogyan tudnánk még jobban megerősödni, melyek az új kihívások, amelyekkel meg kell birkózni és melyek az új tevékenységek, amelyeket az elkövetkező időszakban el tudunk indítani. A szervezet betöltötte a 28. életévét és úgy gondoljuk, hogy nagyon pontosan meg kell tudjuk tervezni az elkövetkezendő időszakot, hiszen növekedési szakaszban vagyunk, egyre többen csatlakoznának a szervezetünkhöz. Temesváron például 72 új önkéntes regisztrált és szeretne dolgozni a szervezetben. Számomra nagyon fontos az, hogy itt vagyunk és együtt gondolkodunk. Beazonosítottuk a problémákat, megoldásokat kerestünk, és miután ezeket bemutatja a külső szakértői csapat, akiket meghívtunk, hogy segítsenek nekünk a stratégia kidolgozásában, ők összesítik az eddigi eredményeket. Ez egy többlépcsős folyamat, amelynek végén tiszta képet kellene kapjunk arról a kérdésről: hogyan tovább Máltai Szeretetszolgálat?” Tischler Ferenctől azt is megtudtuk: ez a stratégia válasz egy új kihívásra, hiszen az elmúlt 27 évben mindig az irgalmas szamaritánus példája volt az elsődleges szempont, de közben megváltoztak az elvárások. „Mindig igyekeztünk közel kerülni a rászorulókhoz, kerestük hogyan, mivel és mikor tudunk a leghatékonyabban segíteni. Közben változott a törvénykezés, az elvárások, ellepnek bennünket a papírok, lassan több munkatársunk végez papírmunkát, mint amennyien a kedvezményezetteinkkel foglalkoznak. Most olyan helyzet állt elő, hogy lehet segíteni akarunk, de azt nem engedhetjük meg magunknak hogy mert esetleg törvénybe ütközünk bezárassuk magunkat. Ez a kihívás rákényszerít arra, hogy programokban, pályázatokban gondolkodjunk, és nagyon sok papírt gyártsunk. Hogy mi lesz ennek a kimenetele, melyek lesznek a tevékenységi ágak, amelyeket megtartunk, nem tudnám megmondani, de egy dolog biztos: a 900 éves jelmondatunkból – a hit védelme és a rászorulók szolgálata – nem fogunk kitérni!”

A temesvári fiókszervezet tevékenységeiről és azok bővítési tervéről Fekete-Nagy Vasile helyi elnök nyilatkozott a Nyugati Jelennek. „A temesvári fiókszervezet 28 éve az idős, rászoruló emberekre koncentrál. Nagyon régóta három programunk van: egy idősek otthonát tartunk fenn, ahol olyan idős személyeket gondozunk, akik nem szorulnak kórházi ellátásra. Van orvosunk, asszisztensünk és gondozónk is, de ha valamilyen egészségügyi probléma adódik, kórházba visszük a beteget. Működtetünk egy szociális kantint, ahol nemcsak elkészítjük az ételt, de házhoz is szállítjuk a rászorulóknak. A harmadik programunk a házi gondozás, ami nem orvosi ellátást, hanem személyes gondozást jelent. Mi ezeken a területeken szeretnénk tovább dolgozni és bővíteni a tevékenységeinket, például a házi gondozásban az embereket állandóan monitorizálni szeretnénk. Erre szükség lenne a szociális kantin kedvezményezettjei esetében is, hiszen sokan az ajtót se tudják kinyitni nekünk, amikor házhoz szállítjuk a meleg ebédet. Ez lenne a legközelebbi cél, ami el szeretnénk érni”.

A temesvári találkozó során egy új programjukat is bemutatták a máltaiak: a mobil játszóteret, amely komplex célok megvalósítására alkalmas. „A mobil játszótér egy kisbusz, amelyben a játékeszközöket utaztatjuk elszigetelt településekre, ahol a gyerekeknek nincs játszóterük. Fél óra után a busz érkezésétől komplex játszóterünk van, labdajátékokkal, ugrókötéllel, társasjátékokkal, színezőkkel, mindennel, amit el lehet képzelni. Ahogy a gyerekek elkezdenek játszani, munkatársaink kezdenek kommunikálni a szülőkkel, a felnőttekkel. A mi üzenetünk lényege: megerősíteni bennük a felelősségtudatot, hogy a gyerekeket iskolába kell vinni, foglalkozni kell velük. Próbálunk a gyerekeknek minőségi szabadidő eltöltést biztosítani, ugyanakkor információt gyűjtünk arról, hogy melyek azok a helyi problémák, gondok, amelyekkel a helyi közösség küzd.  Amikor hazamegyünk, ezeket az információkat kiértékeljük és megnézzük, hogy mi az, amiben pontszerűen segíteni tudunk” – mondta befejezésül Tischler Ferenc.

Az Országos Máltai találkozó résztvevői vasárnap reggel a temesvári piarista templomban szentmisén vettek részt, amelyet Pál József Csaba megyés püspök celebrált.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'