Szombat, 2018. július 21., 12.14

Több mint ezerhatszáz kilométer gyalog, a kóbor kutyák védelmében

Több mint ezerhatszáz kilométer gyalog, a kóbor kutyák védelmében
Több mint ezerhatszáz kilométer gyalog, a kóbor kutyák védelmében

Hétfőn Aradra érkezett az a hollandiai hölgy, aki több mint 1600 kilométert kíván megtenni gyalogosan egy, a romániai kóbor kutyák helyzetén enyhíteni hivatott projekt keretén belül.

Monique Dubbeldam 2017. augusztus 26-án indult el Hollandiából és október 2-án lépett be országunkba a tornyai határátkelőn keresztül, az 1638 km-es, Bukarestig vezető útját két kutyájával teszi meg – tájékoztatta a romániai sajtót az aradi Animed állatvédő egyesület elnöke, Claudiu Iosim.  

A volt rendőrt meghatotta a romániai kóbor kutyák helyzete, és eldöntötte, kampányt indít megsegítésükre. A kampány neve „Walk for Dogs” (Gyalog a kutyákért), gyalogos túrájának konkrét célja pénzt – több tízezer eurót, elmondása szerint – gyűjteni, melyet romániai állatvédő egyesületeknek kíván felajánlani a gazdátlan ebek ivartalanítására. Meggyőződése szerint ugyanis egy nagyszabású ivartalanítási kampány jelentősen csökkentené az utcákon csatangoló kutyák számát, néhány éven belül pedig a jelenséget teljesen meg lehetne szűntetni. Monique Dubbeldam úgy véli, hogy a helyhatósági szerveknek lenne a feladata támogatni a kutyatulajdonosokat kedvenceik ivartalanításában, így csökkenne az utcára dobott (vagy még rosszabb esetben elpusztított) kutyakölykök száma is.

A hölgy a hollandiai Dogs Adoptions Nederland civilszervezet önkéntese, a gazdátlan állatok jogaiért küzdő elszánt aktivista. Európai körútja során Hollandia, Németország, Csehország, Szlovákia, Ausztria, Magyarország, végül pedig Románia területén áthaladva igyekszik támogatókat toborozni kampányához és hirdetni annak üzenetét. A kampány állomásairól a https://www.facebook.com/walkfordogs2017/lehet bővebben olvasni.

A hollandiai aktivistát Aradon az állatvédelmi, különösen az ivartalanítási kezdeményezéseiről ismert Animed egyesület vezetői fogadták, a vendég célja meglátogatni az Arad megyei kutyamenhelyeket is.

Október 4-én, az Állatok Világnapja alkalmából az Animed egy vitafórumot rendez, melyre meghívták a helyi állatvédelmi szervezeteket, állatjogi aktivistákat is. A vitafórumon a hollandiai hölgy is felszólal, az eseményre az aradi Iris Szálloda (Cpt. Ignat u. 1.) konferencia termében kerül sor 11–13 óra között. A szervezők kérik mindazokat, akik szeretnének részt venni a rendezvényen, hogy jelezzék előre az Animed e-mail címén (aradanimals@yahoo.com) vagy Claudiu Iosim elnök 0766/581-545-ös telefonszámán.

Október 5-én a kutyás aktivista Kolozsvár felé veszi útját, nagyszebeni, brassói állomásai után, legvégül Bukarestben találkozik az állatvédőkkel.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'