JelenHaz
Vasárnap, 2019. augusztus 18., 13.49

Több mint hárommillió eurós elektronikus jegyrendszer a villamosokon

Több mint hárommillió eurós elektronikus jegyrendszer a villamosokon
Több mint hárommillió eurós elektronikus jegyrendszer a villamosokon

Több mint 3 millió euróból fogják bevezetni Aradon a fejlett európai országokban már jól bevált elektronikus jegyrendszert (e-ticketing), melynek értelmében okos fizetési eszközökkel (például chipkártyával, virtuálisan, sms-el stb.) lehet majd kiegyenlíteni az utazás ellenértékét a tömegközlekedésben.

Az e-ticketing rendszerre és annak beüzemelésére vonatkozó megvalósíthatósági tanulmányt a keddi tanácsülésen szavazta meg a képviselőtestület. A teljes beruházás értéke 3 215 871,20 euró (áfa nélkül). Javarészt az EU vissza nem térítendő támogatásáról van szó, melyet a város a 2014–2020-as Operatív Regionális Program keretén belül nyert meg.

Gheorghe Falcă aradi polgármester meggyőződése, hogy az új elektronikus jegyrendszerrel gördülékenyebbé és vonzóbbá tehetik a tömegközlekedési eszközök használatát, ugyanakkor leegyszerűsíthetik, átláthatóbbá tehetik a jegyvásárlást az utasok számára.  

A polgármester szerint a beruházás keretén belül a villamosokat és autóbuszokat új elektronikus jegyellenőrző-készülékekkel fogják felszerelni. Az elektronikus jegyrendszer felépítése, működtetése, gyakorlatba ültetése a közbeszerzési pályázaton nyertes cég feladata lesz. A polgármesteri hivatal illetékesei szerint a tanulmány megszavazása után a finanszírozási szerződést kell aláírni, majd kezdődhet a közbeszerzési eljárás. 

A projekt kezdeményezői úgy vélik, a modern, európai rendszer beüzemelése jelentősen emeli majd a tömegközlekedés színvonalát, csökkentheti a szállítási veszteségeket, ugyanakkor növelheti a jegyeladásból befolyt összegeket.

A rendszerről az elkövetkezőkben fokozatosan, különféle kommunikációs csatornákon keresztül fogják tájékoztatni az utasokat.

Cs. E.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Jakab / Szerda, 2018. november 14., 10.14 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Abból a pénzből tiszta ingyenessé lehetne tenni a közszállítást, és az ellenőröket sem kellene fizetni.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'