50%-os árzuhanás
Csütörtök, 2019. július 18., 01.45

Több mint kétszázezer temesi lakost érinthet a gázhálózat fejlesztése

Călin Dobra bemutatja a gázhálózat fejlesztési tervét Fotó: debanat.ro
Călin Dobra bemutatja a gázhálózat fejlesztési tervét Fotó: debanat.ro

A Temes Megyei Tanács elnöke, Călin Dobra a megyeházán szerdán bemutatta a megye gázhálózatának fejlesztési tervét, amelynek megvalósítása nyomán 220 000 lakos csatlakozhat rá az országos gázhálózatra. A gázszállítási rendszerüzemeltető, a Transgaz megkezdte a bolgár–román–magyar–osztrák (BRUA) gázfolyosó romániai szakaszának építését, amely Temes megyén is áthalad, így megnyílt a lehetőség a nagy nyomású gázvezetékre való közvetlen rácsatlakozásra.

A megyei tanácselnök szerint az első lépések már megtörténtek: öt Közösségi Fejlesztési Szövetséget (ADI) hoztak létre, amelyhez 70 Temes megyei település és a megyei önkormányzat csatlakozott. A 70 településnek mintegy 220 000 lakosa van, akiknek esélyük nyílik a gázhálózatra való rácsatlakozásra.

A következő lépés a Megvalósíthatósági Tanulmányok elkészítése lesz, amelyeket az Országos Energiaügyi Szabályozó Hatósághoz (ANRE) kell benyújtani a szükséges engedélyek megszerzése érdekében. A jóváhagyások birtokában a Közösségi Fejlesztési Szövetségek kérvényezhetik a Transgaznál az öt új gázvezeték megépítését, majd közbeszerzést írhatnak ki a gázelosztó cégek kiválasztására. A temesi gázhálózat fejlesztése biztosítaná a megye több mint 200 ezer lakosa számára a földgáz-ellátást és a gázhálózatra már rácsatlakozott lakosok számára biztosítaná a szolgáltatás folyamatosságát. Az ősszel a megye déli részén, Detta város körzetében négy település maradt földgázellátás nélkül több-kevesebb időre.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'