50%-os árzuhanás
Vasárnap, 2019. július 21., 05.41
Drámai helyzet Lugos környékén

Több tízezer háztartás villanyáram és ivóvíz nélkül!

Több tízezer háztartás villanyáram és ivóvíz nélkül!
Több tízezer háztartás villanyáram és ivóvíz nélkül!
Vasárnap reggel óta nincs villanyáram- és ivóvíz-szolgáltatás Temes megye második legnagyobb városában, Lugoson.  Pozsár József helyi RMDSZ-elnök szerint a helyzet drámai a városban: az utak nincsenek eltakarítva, vasárnap az üzletek se nyitottak ki, a lakosság sötétben és hidegben töltötte a vasárnap estét. Az áramszolgáltató csak kedd reggelre ígéri a meghibásodás kijavítását, addig tovább tart ez az áldatlan helyzet. „Nem értem, hogy legalább ivóvizet miért nem hoztak a lakosságnak a hatóságok – nyilatkozta lapunknak Pozsár József –, ennyit megtehettek volna az emberekért. Egy 45 ezres lakosú város lakosai már második napja villanyáram- és ivóvíz-szolgáltatás nélkül vannak, ez embertelen!” Lugoson a benzinkutak sem működnek, az egyetlen (generátorról) működő kútnál kilométeres kocsisor alakult ki hétfőn.

Hasonló a helyzet a Lugostól mintegy 20 kilométer távolságra található Igazfalván. Ihász János polgármester a Nyugati Jelennek azt nyilatkozta: sem villanyáram-, sem ivóvíz-szolgáltatás nincsen, de még a mobiltelefonok sem működnek, mert a községben és a környéken rengeteg kábel leszakadt a hó súlya alatt, vagy a kidőlt fák leszakították őket. „A legnagyobb gondunk az, hogy az 1893-ban épült telepesházak nem bírják el a rengeteg hó súlyát – nyilatkozta Ihász János –, az egyik telepesház nyári konyhájának a teteje már beszakadt, és attól félünk, hogy több háztető nem fogja kibírni a hó súlyát. Most sorra járjuk ezeket a házakat, hogy segítsünk a háztetőkről a havat letakarítani”. Az igazfalvi polgármester szerint még a károk felmérése sem fejeződött be, a villanyáram-szolgáltatás helyreállítására még ígéret sincsen. Igazfalva és Facsád környéke teljesen villanyáram- és ivóvíz-szolgáltatás nélkül van, és egy-két napig még biztosan így is marad. „A fővezetékek szakadtak le a környéken, és még most is dőlnek ki fák, újabb vezetékek rongálódnak meg. Az Enel csapatai a nagy hó miatt meg sem tudják közelíteni a leszakadt vezetékeket, hogy elvégezzék a helyreállítást” – mondta Ihász János polgármester.
A Temesvárral szomszédos Újszentesen és Újmosnicán néhány utca maradt villanyáram nélkül, amit szintén a villanyvezetékek leszakadása okozott. Végváron vasárnap délután helyreállt a villanyáram-szolgáltatás a fél faluban, de a másik felében még hétfőn reggel sem volt áram. A hatóságok szerint hétfőn reggel 45 000 Temes megyei háztartásban nem volt áramszolgáltatás.Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'