Fresh Corner
Csütörtök, 2019. április 25., 21.40
A magyar gyökereket is felkutatták

Töklámpás felvonulás Déván

A töklámpás-faragás cserkészkörökben is hagyománnyá vált                                                     (Archív fotó)
A töklámpás-faragás cserkészkörökben is hagyománnyá vált (Archív fotó)
Ma, október 30-án töklám­pás felvonulást tervez Déva főterén a Téglás Gábor Elméleti Líceum VII. A osztálya és a Diáktanács. 18 órától a zenélő szökőkútnál várják mindazokat, akik szívesen bekapcsolódnak a vidám rendezvénybe.

Az iskolában, óvodában kifaragott, kifestett tökök mellett szívesen látják az otthon készült alkotásokat is. A szervezők oklevéllel, édességgel jutalmazzák a lelkes hozzáállást. A rendezvényben partnerséget vállalt az RMPSZ Hunyad Megyei Szervezete, a Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság, valamint a Dévai Polgármesteri Hivatal is.
A szervezők az iskola közösségi oldalán meghirdetett felhívásukban hangsúlyozzák: a töklámpás-készítésnek a magyar történelemben is hagyománya van.  Manapság a töklámpás készítését sokan az angolszász és amerikai ünnephez, a halloweenhez kötik, pedig a tökfaragás Magyarországon is régi hagyomány.
Olyannyira régi, hogy az első erről szóló történet egészen Salamon, Árpád-házi királyunk idejébe nyúlik vissza, aki trónviszályban állt unokatestvéreivel, Gézával, illetve annak halála után Lászlóval. 1081-ben Salamon ugyan elismerte Lászlót mint magyar királyt, cserében megtarthatta királyi címét és László udvartartást is rendelt mellé, Salamon azonban a királyi udvarban is terveket szőtt a trón visszaszerzésére.
Ezek után László biztonsági okokból a visegrádi vár tornyába záratta. Az őröknek parancsba adták, hogy sötétedés után töklámpásokkal világítsák ki a tornyot, hogy éjszaka is szemmel tarthassák a rabot.
A különleges „fáklyák” azonban nemcsak a vár foglyát világították meg, hanem a Dunán közlekedő hajósoknak is támpontul szolgáltak. Innen ered a mondás: „Fénylik, mint a Salamon töke”.Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'