MOL Winter EVO
Csütörtök, 2019. január 24., 08.46

To_R–Frenák Pál-előadással lép fel Temesváron az M Studio

To_R–Frenák Pál-előadással lép fel Temesváron az M Studio
To_R–Frenák Pál-előadással lép fel Temesváron az M Studio

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház februárban is folytatja vendégjáték programját, melynek keretén belül a sepsiszentgyörgyi M Studio művészei ezúttal egy Frenák Pál mozgásszínházi előadással látogatnak el Temesvárra.

A számos hazai és nemzetközi díjjal kitüntetett francia–magyar koreográfus, Frenák Pál a 80-as évektől kezdődően Párizsban és Budapesten él és dolgozik. Gyermekkorának meghatározó élménye, hogy szülei siketek és nagyothallók voltak, így az anyanyelvként elsajátított jelnyelv művészeti munkájának szerves részét képezi. Frenák Pál a kortárs európai táncéletben radikálisan új stílust hozott a maga dinamikus mozgásvilágával, újfajta érzékenységével, a verbális üzeneteken túlmutató kifejezési formáival.

Frenák Pál az M Studio csapatával egy elképzelt festenről, összejövetelről, a képzelt világ és a nyers realitás közötti bolyongásról, az elhallgatott és a kimondhatatlan minőségéről, a látszólagos őrület és a valóság viszonyáról beszél. A sajátos Frenák-mozgásrendszer és a jelnyelv elemeiből épülő koreográfia a lineáris és a spirális energia játékából építkezik. A látszólag hétköznapi helyzetek sora olykor konstruktív, olykor pedig dekonstruktív módon találkozik, és e találkozásból létrejövő új minőség vezet el a káoszból egy megélhető valósághoz.

Az előadás talán legszakrálisabb és egyben legszebb jelenete számomra az, amelyben Karády Katalin dalát jelnyelven, a nézőkkel szemben, egy vonalban adják elő a táncosok. Bár még bizonytalan, de őszinte szemkontaktust teremtenek a nézőkkel, ennek a belsőséges kapcsolatnak célja lesz: a megértetni akarás – miközben halljuk a szöveget, a test nyelvéből akarjuk érteni a mondanivalót. (Kiss Krisztina, Játéktér – kritikarészlet.)

A sajátságosan Frenák Pál-os mozgásszínházi előadásra február 3-án, este 7 órától kerül sor a magyar színház Nagytermében. Az előadás megtekintését 16 éven aluli nézőknek nem ajánlják.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'