JelenHaz
Vasárnap, 2019. augusztus 18., 14.10

Torockói rezesbanda

Immár több mint egy éves pályafutásra tekinthet vissza a torockói Kriza János Művelődési Egylet, az alapító tagok nyugodtan elmondhatják, hogy sikerült több mindent megvalósítani, ami Torockó kulturális életét illeti, újraéledt a fúvószenekar és a helyi népi hagyományok is.

Balogh Szabolcsot a kulturális egylet oszlopos tagját kérdeztük, mutatkozzanak be:

– Évszázados múltra tekintünk vissza, hiszen a fúvószenekart még az 1880-as évek elején alapították Jókai Mór kezdeményezésére, aki a 1876-ban több ízben is járt Torockón anyagot gyűjteni az „Egy az Isten” című regényéhez. Többek között az ő támogatásával kapott a még város címet viselő Torockó tűzoltó felszerelést. A  43 tagot számláló rezesbanda folyamatosan működött az 1920-as évekig amikor az akkori rendszer által a falú nyakára ültetett Lazăr jegyző eladta a hangszereket, csak párat sikerült megmenteni, azokat amik magántulajdonban voltak. Habár a két világháború között Torockó nehéz gazdasági helyzettel küszködött, ez nem volt hatással a kulturális életre, Bencédi Domokos és Péterffy Gyula kántortanító és Balogh István szolgabíró igen gazdag kulturális tevékenységet fejtettek ki, tánciskolát működtettek, az ifjúságnak színdarabokat tanítottak be. Manapság majdnem minden torockói ház falán találhatók felvételek, amelyek az előadások folyamán készültek. Az ötvenes évektől napjainkig sajnos csak hazajáró lélek volt a kultúra Torockón, szerencsére akadt pár bátor szellemű vállalkozó egyén akiknek sikerült 2007 elején újraszervezni és újraindítani a rezesbanda tevékenységét. Petruc Sándor kolozsvári zenész vállalta el a vezetést, és a betanítást kölcsönkért hangszerekkel, így sikerült 2007 virágvasárnapján a faluközpontban megejteni az első koncertet. Azóta folyamatosak a fellépések a falu főterén majdnem minden vasárnap felcsendülnek a kuruc és magyar dalok. További célkitűzések, hogy a torockói iskolában is a kötelező zeneoktatás mellett vezessék be a fúvóshangszer-oktatást, így biztosítva az utánpótlást.

A zenei tevékenység mellett az egylet fontos eredményeket ért el a hagyományőrzés terén is, különösképpen ami a  népviseletet illeti, amiről azt  mondják hogy az egyik legszebb az egész kárpát medencében: Nagy  lépés volt helyi szinten, hogy az asszonyok szerepet vállaltak abban, hogy újra készítsenek ilyen egyedinek mondható népviseletet. Fontos része a folyamatnak a  csipkeverés vagy torockói nyelven a batyikolás, mivel a vert csipke a legfontosabb díszítő eleme a menyasszonyi ruhának. Nagyon ügyesen műveli a batyikolást Balogh Emese, mellette Tamás Botár Elvira és Czupor Izabella. Ugyanakkor vannak segítőkész támogatók is, akik valamilyen módón hozzájárulnak a torockói kulturális élet fellendítéséhez, a tápiógyörgyei testvértelepülés nem egy ízben hangszerekkel segítette a rezesbanda működését.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'