Hétfõ, 2018. október 22., 12.39

Török Zsolt az Andokba készül

Török Zsolt az Andokba készül
Török Zsolt az Andokba készül

Az aradi alpinista újabb csúcsot szemelt ki magának, ezúttal a patagóniai Cerra Torrét, melyről azt tartják, hogy több, mint a világ egyik legszebb és legnehezebben megmászható hegye.

„A maga 3128 méteres magasságával semmihez nem hasonlítható meredekséggel vész bele a viharfelhőkkel tarkított égbe Argentína déli csücskénél. Olyan, akár Mordor sötét tornya a Gyűrűk Urában, ez a gonosz birodalma. Az első megmászását övező, máig megoldatlan rejtélyek az alpinizmus történetének legnagyobb titkai közé tartoznak.” – olvasható egy anyaországi szaklapban.

Török Zsolt társa most is a fiatal kolozsvári alpinista, Vlad Căpușan lesz, akivel 2016. novemberében világpremierként felértek a Makalu térség 6374 méteres csúcsára (Peak 5, más nevén Saldim Peak-re). Ezt megelőzően, ugyancsak ennek az expedíciónak az első részében egy másik csúcsra (Kyajo Ri – 6189 m) is feljutottak, elsőként a romániai alpinisták közül.

Utolsó közös expedíciójuk sikertelenül végződött: idén májusban az extrém időjárási viszonyokkal, lavinákkal napokon át küzdve, életüket kockára téve, kemény harcok után visszafordultak, nem folytatták a Himalája Pumori (7160 méter) csúcsának meghódítását.

A mostani útra, a Cerro Torre-hódításra 2018. január 4-én indulnak, amennyiben beveszik a csúcsot, ők lesznek az első romániai alpinisták, akiknek ez sikerült.

„Vlad a maga 27 évével fiatal, lázadó temperamentumával társul az én veterán, megfontoltabb habitusom, a kettő közt kell megtaláljuk a harmóniát, és akkor sikeres lesz az expedíció” – nyilatkozta Zsolt egy rádióműsorban.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'