50%-os árzuhanás
Szerda, 2019. július 24., 10.05
Megérkeztek az orgona első darabjai a Filharmóniába!

Történelmi pillanat

Történelmi pillanat
Történelmi pillanat

Történelmi jelentőségű eseménnyel gazdagodik Arad város kulturális élete: május 14-én, kedden, a délelőtti órákban leszállították az aradi Filharmónia hangversenytermébe megálmodott új orgona első darabjait.

 

A monumentális (több mint 13 tonnásra tervezett) hangszert az egykori Angster gyárat üzemeltető szakemberek leszármazottjai révén megalapított Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft. készítette el az aradi önkormányzat megrendelésére. A magyarországi cég nyerte meg ugyanis az Aradi Polgármesteri Hivatal révén a hangszer elkészítésére megszervezett versenytárgyalást.

Az értékes hangszer darabjait a pécsi cég szakemberei szállították le Aradra, majd vitték be a Kultúrpalota legnagyobb és legszebb dísztermébe, ahol az elkövetkező napokban megkezdik az orgona beállítását, összehangolását, majd beüzemelését. A hangszer beszerelése komoly és felelősségteljes munka, mind a pécsi, mind az aradi szakemberek számára; a tulajdonképpeni építkezést az idei év júliusi hónapjának vége felé kezdik el, ezt követi majd az intonálás, hangolás, a műszaki, akusztikai próbák és a sikeres beüzemeléshez szükséges többi művelet.  A városvezetők szerint a filharmónia őszi évadnyitóján megszólal a csodálatos darab.

Doru Orban, a filharmónia igazgatója szerint példanélküli beruházásról van szó, és minden bizonnyal nem is lesz hasonló az elkövetkező 100 évben Aradon. Romániában hasonló hangszerrel csupán a Román Athenaeum (Bukarest) és a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia rendelkezik. A hangszer több mint 15 000 alkotóeleméből most csak bizonyos részeket szállítottak le, a többi majd a továbbiakban érkezik. A nehéz és időigényes munkálatok során az aradi kivitelezőknek a feladata volt egy olyan stabil tartószerkezetet megépíteni a koncertterem színpada fölé, mely maximális biztonsági feltételek mellett képes a több tonnás hangszert megtartani. 

 

Cs. E.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'