Kedd, 2018. április 24., 06.02
Panasz az állatvédelmi törvény megsértéséről

Tovább gyűrűzik a halálra kínzott húsvéti nyulak ügye

Sebastian Bulumac az állatvédelmi törvény megszegését sérelmezi
Sebastian Bulumac az állatvédelmi törvény megszegését sérelmezi

Óriási felháborodást váltott ki a civil szférában a húsvéti vásár alkalmából a Városháza elé kihelyezett, majd a kóbor kutyák által halálra kínzott nyulak ügye. Internetes felületen egyszerű polgárok, de állatvédők is hangot adtak elégedetlenségeiknek, de az első konkrét lépést a civil kezdeményezéseiről (is) ismert Sebastian Bulumac (volt aradi polgármesterjelölt) tette meg. Bulumac panaszt tett az állategészségügyi hatóságnál a 205./2004. sz. állatvédelmi törvény 5, 6, 10. és 29. cikkelyének megszegésére hivatkozva. A fiatalember a panaszlevelében arra kéri a hatóságokat, hogy vonják felelősségre mindazokat, akik hibásak a jószágok elpusztulásáért, illetve sérüléséért, ugyanakkor tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy hasonló incidensek ne történhessenek az elkövetkezőkben.

A panasztevő szerint a nyulak megnyomorításáért egyenlő arányban felelős az állatok tulajdonosa és a jószágokat a látogatók szórakoztatására bocsátó Arad Municípiumi Kulturális Központ (a Tavaszi vásár fő szervezője), melynek vezetői nem biztosították a nyuszik felügyeletét, őrzését, védelmét stb.

Bulumac úgy véli, itt az ideje, hogy a város vezetői felhagyjanak azzal a szokással, hogy élő állatokat – pl. rénszarvasokat karácsonykor – engedjenek a látogatók szórakoztatására kivinni különféle rendezvényekre (Karácsonyi vásár, Aradi Napok stb.). Elmondta: szívből reméli, hogy a város vezetői nem az utcán – egyébként szintén az emberek felelőtlensége és hanyagsága miatt – csatangoló kóbor kutyákon fogják megtorolni a szomorú eseményt.

E cikk megírásáig egyetlen hivatalos közlemény, reakció sem látott napvilágot az érintett intézményektől; sem a polgármesteri hivatal, sem pedig a kulturális központ vezetői nem kívántak állást foglalni az ügyben.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas