JelenHaz
Vasárnap, 2019. június 16., 22.00
Vas megyeiek a Hunyad Megyei Magyar Napokon

Túlléptek a protokolláris jellegen

Kaczor Zsolt (bal oldalt), Marton Ferenc (jobb oldalt) Vajdahunyadon, a házigazda Winkler Gyöngyi mellett
Kaczor Zsolt (bal oldalt), Marton Ferenc (jobb oldalt) Vajdahunyadon, a házigazda Winkler Gyöngyi mellett

Jelentős Vas megyei küldöttség érkezett az idei Hunyad Megyei Magyar napokra. Ami egyáltalán nem meglepő, tekintettel arra, hogy Vajdahunyad és Szombathely már 1990-ben, Hunyad és Vas megye, pedig 1992-ben testvéri együttműködést kötött. A kapcsolat idén júliusban bővült ki, amikor a félig magyar lakosságú Lozsádot is magába foglaló Martinyesd testvérközségi kapcsolatot épített ki a Vas megyei Ikervárral. A Vas megyeiek tehát gyakran eljönnek Hunyad megyébe, a magyar napok alkalmával Lozsádon, Déván és Vajdahunyadon is jelen voltak. Ekkor beszélgettünk el Marton Ferenccel, a testvérkapcsolatokért felelős megyei alelnökkel, Fehér Ferenccel, Ikervár polgármesterével, illetve Kaczor Zsolttal, Győrvár polgármesterével.

 

– Örvendetes, hogy Vas megyében ekkora hangsúlyt fektetnek a Hunyad megyei testvérkapcsolatokra.

Marton Ferenc: A kétoldalú kapcsolatok az utóbbi 4-5 évben töltődtek meg tartalommal. A települések között és főleg az emberek között ekkor alakult ki az igazi összeköttetés. Az elején a testvérvárosi vagy testvérmegyei kapcsolat inkább azt jelentette, hogy az önkormányzat küldöttsége évente egyszer részt vett a másik fél városnapján, protokolláris jelleggel. Ezen már túljutottunk, az utóbbi években a kapcsolatok alulról fölfelé szerveződtek, civil kezdeményezésre, s immár emberi szintre is kiterjedtek. Közös programokat szervezünk, civilszervezeteink ellátogatnak egymás rendezvényeire, ismeretségek és baráti kapcsolatok épülnek ki. Most például szakácscsapattal, pálinkakészítőkkel, népművészekkel, kulturális egyesülettel (Bomba Buli) jöttünk. Októberben Vas megyébe várjuk a vajdahunyadi magyar nőegyletet, s elvisszük a szomszédos ausztriai Várvidékre (Burgenland). Ők is elvittek bennünket Erdély különböző részeire. Noha közigazgatási szerepet is vállaltam, továbbra is elkötelezett civilnek tartom magam, a civil szférában tevékenykedtem, s a kétoldalú kapcsolatokat is civilként közelítem meg. Ezek az igazi testvérkapcsolatok, amelyek emberi barátságokra alapszanak, ezekre lehet hosszú távon építeni. Korábban a dévai Téglás Gábor iskolát festettük ki, a nyáron pedig a kétoldalú kapcsolatra utaló Corvin-Savaria magyar ház felújításánál segítettünk, ágyakat és egyéb lakberendezési felszereléseket hoztunk.

– Júniusban már járt Vajdahunyadon.

Kaczor Zsolt: Ötödször vagyok Hunyad megyében, legutóbb valóban akkor jártam, amikor a magyar ház korszerűsítésére került sor. Négy évvel ezelőtt jártam itt először, s nyomban megtetszett az emberek szeretete, az a meleg fogadtatás, amiben itt részesültem. A magyarországiak már felfedezték a Székelyföldet, sőt, az anyaországiak 90%-a számára Erdély = Székelyföld. Jómagam viszont nagyon örvendek, hogy a kevésbé ismert szórvánnyal vettük fel a kapcsolatot, itt nagyobb szükség van az együttműködésre és a nemzeti összefogásra. Most a családommal együtt jöttem el, s októberben megint jövök. Mindig csodálatos élmény itt lenni, személyesen tapasztalni, látni, hogy a szórványban is milyen lelkes magyarok élnek. A Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvényein ez még inkább érezhető.

– Ikervárrol népes küldöttség érkezett a Hunyad Megyei Magyar Napokra, a megye több helyszínére is eljutottak, nemcsak Martinyesdre/Lozsádra, amely nyár óta testvértelepülésük.

Fehér Ferenc: Négy helyi tanácsos (a 7-ből), a község főjegyzője és helyettese is eljött. Júliusban kötöttük meg a testvéri szerződést, amikor a martinyesdi polgármester és az RMDSZ-es tanácsos nálunk járt a falunapokon. 1-2 éve kerestünk testvérközségi kapcsolatot, Erdélyben és a Felvidéken is, nyilvánvaló, hogy Csernakeresztúr is felvetődött, de hát az közigazgatásilag Dévához tartozik, nem önálló község. A szórvány szórványának tekinthető Lozsádot Marton Ferenc javasolta, örvendek, hogy testvérkapcsolatot alakítottunk ki. A lényeg az, hogy működjön a kapcsolat, s ez akkor működik a legjobban, ha emberi szintre terjednek. Gyakran járok Hunyad megyében, tavaly például ötször voltam, itt is szilvesztereztem, itthon érzem magam. Az 1800 lelkes Ikerváron 16 civilszervezet tevékenykedik, éves rendezvénynaptárunk is van, a jövő évit Lozsáddal közösen alakítjuk ki, hogy ne legyenek átfedések, s kölcsönösen részt vehessünk egymás rendezvényein.

– Sok sikert kívánva a további célkitűzésekhez, köszönöm szépen a beszélgetést.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'