JelenHaz
Kedd, 2019. július 16., 00.02

Túrára fel!!!

Van aki a szabadidejét a televízió mellett tölti egy pohár sör mellett vagy újonnan az internet világába menekül, de van egy sokkal hasznosabb és egészségesebb lehetőség is az idő kihasználására, amit sajnos kevesen választanak.

Krassó-Szörény megye bővelkedik a szebbnél szebb kiránduló helyekben. Érdemes tehát kimozdulni, megmozgatni berozsdásodott tagjainkat. Aki Resicabánya környékén lakik és esetleg kedvet kapott a kirándulásra, annak szívből ajánlom a Komárnyiki Cseppkőbarlang megnézését, mely a második leghosszabb bánsági földalatti képződmény. Ma ismert teljes hossza 6201 méter, melyből 5229 méter térképezett és ebből körülbelül 1800 méter hosszú az idegenvezetővel bejárható útvonal. A tudományos értéke miatt rezervátumnak nyilvánított barlangrendszer két párhuzamos, különböző szinteken kanyargó folyosóból áll.

A felső folyosó termeiben (Zebrák terme, Agyagterem,Kristályterem, stb) érdekes elnevezésű alakzatokkal találkozhatunk, mint például: Kókuszdió, Medúza, Anyósnyelv, Betyárok asztala, Cápaszáj, Szerencsekút, Kínai fal, Hófehérke és a hét törpe, stb.), melyek sztalagmitikus képződmények.

Resicabányáról Krassóvár (Caraşova) irányába, a Krassóalmási (Iabalcea) letérőtől a falu végéig jó minőségű aszfaltozott út vezet, de a legközelebbi erdészházig is járható az út autóval.  Onnan mintegy négy kilométeren át (kb.1 óra),  gyönyörű tájon vezet az út a barlangig. Jól kiépített korlátos lépcsőn mászhatunk fel a barlang bejáratáig, de a vezető nélküli belépés tilos, amit a barlang bejáratánál levő vasajtó is jelez. Előzetesen fel kel venni vele a kapcsolatot telefonon.

Nem árt ha viszünk magunkkal esőköpenyt, elemlámpát és melegebb ruhát is, ugyanis a barlangban kilenc fokig süllyed a hőmérséklet.

Túrára fel!


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'