Kedd, 2018. december 11., 22.06
A Perseidák nyomában, a Zarándi-hegységben

Túrázzon holdfényben!

Túrázzon holdfényben!
Túrázzon holdfényben!

Kellemesnek ígérkező, egyedi hétvégi programra emlékeztetjük olvasóinkat, az eseményről egyszer már beszámoltunk. A Zaránd Barangolói (Hoinarii Zărandului) Egyesület kezdeményezése ez, melynek keretén belül a hétvégén átadnak egy egészen új turistautat. Egy 45 km hosszú útvonalról van szó, a Zarándi-hegységben, a Moțești–Văsoaia (Vészalja) kunyhótól a Strănașa menedékházig.

Nagy Árpád, az egyesület elnöke a Nyugati Jelennek elmondta, ez a leghosszabban jelzett zarándi turista útvonal és sokak szerint a legszebb is. „Ezt az útvonalat az ínyenceknek találtuk ki” – mondta a Zaránd Barangolói Egyesület vezetője, aki szerint az új szakaszt egy körülbelül nyolc fős csapat festette fel (az egyesülettől) és látta el a szükséges jelzésekkel, hétvégenként, amikor idejük engedte.

A péntek–vasárnapi kirándulás neve is figyelemfelkeltő: Holdfényes Perseida-túra (szerk.: Perseidáknak nevezik a fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorrajt), melynek különlegessége, hogy a gyalogút egy részét éjjel fogják megtenni, hátha közben egy-egy hullócsillag is feltűnik az égen.

A program augusztus 4-én, pénteken kezdődik, a szervezők 19–20 óra között várják az érkezőket Vészalján, a Moțești menedékháznál. Onnan, a hivatalos beszédek után, 22.30 óra körül a csapat egy kb. 4-5 órás könnyű sétára indul, a Strănașa menedékházig. Mivel a gyalogtúra sötétben lesz, mindenkinél legyen egy zseblámpa vagy fejlámpa. Pár óra alvás után (menedékházban, sátorban), a csoport tagjai szombaton délután térnek vissza Vészaljára. A vasárnapot egy vészaljai kirándulással zárják.

A szervezők szerint a két menedékházban van szálláslehetőség, de sátorozni is lehet. Élelmiszert mindenki hozzon magával, a víztartalékok a túra közben pótolhatók. A szervezők a túrázók útjának megkönnyítése érdekében, kérésre (egy jelképes összeg ellenében) vállalják a sátrak, nehezebb csomagok szállítását a két menedékház közötti szakaszon.

Az éjszakai túra nem igényel különleges felkészültséget, az utat laza tempóban szinte bármilyen korosztály megteheti. Tekintettel azonban arra, hogy a 4-5 órás sétát éjszaka kell megtenni, 10 éves kornál fiatalabb gyermekeknek nem ajánlják.

A túra elsősorban a kirándulások szerelmeseinek, a természet szépségei iránt érdeklődőknek szól, a megyei önkormányzat vezetői remélik, hogy ezzel is hozzájárulhatnak Arad turizmusának fejlesztéséhez.  

Aki szeretne többet megtudni a hétvégi túráról, érdeklődjön az egyesület vezetőjénél, Nagy Árpádnál, telefonszám: 0758-815-678. Az esemény részleteit a Facebook közösségi oldalon („Excursia Perseidelor pe lună plină”) is nyomon követhetik.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'