JelenHaz
Szombat, 2019. február 23., 17.35
Patagóniai expedíció

Türelemre és jó stratégiára van szükségük

Zsolték fotója, amit már a helyszínen készítettek
Zsolték fotója, amit már a helyszínen készítettek

Tantaloszi kínokhoz (Tantalosz, Zeusz fia súlyos bűnt követett el, ezért az istenek megbüntették. Örök éhség és szomjúság gyötri: nyakig áll a hűs vízben, de amikor inni próbál, a habok szétfutnak előle, feje fölé gyümölcsöktől roskadozó ágak borulnak, de ha megpróbálja leszakítani őket, elérhetetlen magasba emelkednek. Ezt nevezik tantaloszi kínoknak – szerk. megj.) hasonlítja Török Zsolt aradi hegymászó, amiket jelenleg átélnek, hiszen a Cerro Torre lábánál epekedve néznek fel a havas óriásra, és kínszenvedésként élik meg, hogy a látszólag egy karnyújtásnyira lévő csúcs igazából elérhetetlennek, megközelíthetetlennek tűnik a jelenlegi időjárási viszonyokban.

Az aradi alpinista és Vlad Căpuşan kolozsvári hegymászók január 4-én repültek Patagóniába, legújabb közös expedíciójuk célja az Andokbeli 3128 méteres Cerro Torre meghódítása.

A sportolók közösségi oldalukon tudósítanak időnként aktuális helyzetükről, jelenleg az extrém időjárási viszonyok miatt csupán csak lentről csodálják a kitűzött célt. A több mint 100 km/órás sebességű szélben nagy a nyomás az expedíció tagjain.

„Valami, ami éppen annyira van közel, mint távol. Egy karnyújtásnyira lévő szépség, mely ugyanakkor elérhetetlen” – ezt írja Török Zsolt a csúcsról, és megjegyzi, hogy nagyon nagy szükségük van most a szerencsére.

„A sarkvidéki áramlatok következtében az időjárás rendkívül gyorsan és drasztikusan változik. (...) A türelem és egy jó stratégia a hegymászás szempontjából itt létfontosságú” – olvasható Vlad Căpuşan bejegyzésében.

Amennyiben beveszik a csúcsot, ők lesznek az első romániai alpinisták, akiknek ez sikerült.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'