JelenHaz
Szombat, 2019. február 23., 16.55

Turistacsúcs Déva várában

Várőrség Kőműves Kelemen várában
Várőrség Kőműves Kelemen várában

Több mint 90 000 turista látogatott el Déva várába az év első felében, ami 15%-os növekedés a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az önkormányzat információi szerint a csúcs júniusban volt, amikor közel 28 ezren keresték fel a középkori műemléket.

A látogatók valós száma minden bizonnyal nagyobb, az önkormányzati statisztika ugyanis csak azokra vonatkozik, akik a vársiklóval jutottak fel, a gyalogosokra viszont nem. A vársiklót igénybe vevők közel fele felnőtt volt, aki teljes árú jegyet vásárolt, 40% diák és olyan 10% nyugdíjas.

A vár népszerűsége töretlenül növekszik, a minap beindított várőrség pedig alighanem további vonzó tényező lesz. Arról nem is beszélve, hogy az igazi turistaszezon ugyanis július és augusztus, az előző években is így volt. S nemcsak Déván, hanem a megye más turisztikai látványosságainál is, mindenekelőtt a vajdahunyadi várnál. Amúgy a 2016 áprilisában 8 év felújítás után megnyitott Magas Déva Vára egyre inkább felzárkózik a Hunyadiak kastélyához. Utóbbit az év első felében 140 000-en látogatták.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'