Hétfõ, 2018. augusztus 20., 02.44

Turistacsúcs Déva várában

Várőrség Kőműves Kelemen várában
Várőrség Kőműves Kelemen várában

Több mint 90 000 turista látogatott el Déva várába az év első felében, ami 15%-os növekedés a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az önkormányzat információi szerint a csúcs júniusban volt, amikor közel 28 ezren keresték fel a középkori műemléket.

A látogatók valós száma minden bizonnyal nagyobb, az önkormányzati statisztika ugyanis csak azokra vonatkozik, akik a vársiklóval jutottak fel, a gyalogosokra viszont nem. A vársiklót igénybe vevők közel fele felnőtt volt, aki teljes árú jegyet vásárolt, 40% diák és olyan 10% nyugdíjas.

A vár népszerűsége töretlenül növekszik, a minap beindított várőrség pedig alighanem további vonzó tényező lesz. Arról nem is beszélve, hogy az igazi turistaszezon ugyanis július és augusztus, az előző években is így volt. S nemcsak Déván, hanem a megye más turisztikai látványosságainál is, mindenekelőtt a vajdahunyadi várnál. Amúgy a 2016 áprilisában 8 év felújítás után megnyitott Magas Déva Vára egyre inkább felzárkózik a Hunyadiak kastélyához. Utóbbit az év első felében 140 000-en látogatták.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'