Csütörtök, 2018. december 13., 03.38
Lerágott csonton rágódik a városi tanács

Turistaparadicsom a Gólon

A városközpont mögött emelkedik a Gól, amelynek tisztásán lenne a turisztikai övezet
A városközpont mögött emelkedik a Gól, amelynek tisztásán lenne a turisztikai övezet

Resicabányán a polgármesteri hivatal és a városi tanács egyaránt lerágott csonton rágódik, amikor ismét – ki tudja hányadszor –  napirendre tűzi, illetve tűzte a Gólon lévő erdei tisztás (Poiana Golului) turistaparadicsommá varázslásának a kérdéskörét.

Évtizedek óta szerette volna mindegyik polgármester, illetve városi tanács a Gólon lévő tisztást valamilyen formában közkinccsé tenni, de eleddig egyik polgármesternek sem sikerült, mert egyrészt – mai árviszonyok szerint – 30 millió eurót nem könnyű előteremteni a legjobb indulattal sem, másrészt viszont mivel a terület nem városi tulajdonban van, hanem a Románresicai Ekés Városi Szervezetében, s az nem is eladó, igen nehéz magának a megvásárlásnak a ténye is.

Tiberiu Pădurean tanácsos szerint a szükséges összeget ugyan nem nehéz előteremteni, de a tulajdonos minden bizonnyal még az árát is felsrófolná a kérdéses 260 000 négyzetméternyi területnek.

A szóban forgó magaslati területnek számos előnye volna. A régálmodott autóversenypályát is létre lehetne hozni, a régi ipari sodronykötél pálya alkalmas volna az egész város megtekintésére a létesítendő libegő révén, a Kelnek irányába haladó pálya a kelneki magaslatot is turisztikai rangra emelhetné – hogy csak a jelentősebb előnyökre utaljunk.

Nem került még hivatalosan szóba az illető terület megszabadítása a viperáktól. Bár a munkálatok megkezdésével minden bizonnyal eltűnnének a viperák, de fennáll az a veszély, hogy azok – akár pár évvel ezelőtt a Lenden – a város felé menekülnének, s peremen lakók számára jelentenének kellemetlenségeket.

Az említett tanácsos felvetette a lehetőségét annak, hogy a tervezett beruházást Kelnek egyik magaslatán hozzák létre, ahol a városnak is van területi érdekeltsége.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'