JelenHaz
Vasárnap, 2019. június 16., 21.36

Új arculatot terveznek a dévai vártérnek

A fejlesztési terv körvonalai. Még az sem biztos, hogy fele megvalósítható!
A fejlesztési terv körvonalai. Még az sem biztos, hogy fele megvalósítható!

Kétlépcsős fejlesztési tervet mutatott be Răzvan Mareş dévai alpolgármester, mely szerint alaposan megváltozna a vár alatti tér arculata.

2005, vagyis a vársikló felavatása óta a dévai hatóságok több módosítást végeztek a vártéren, de valamennyi rögtönzés jellegű foltozás volt, mintsem kidolgozott fejlesztési stratégia része.

Korcsolyapályát építettek, később le is fedték, idén viszont lebontották. Parkolóhelyeket alakítottak ki, de azok nem különülnek el egyértelműen a műúttól, a gyalogosoknak pedig nem létesítettek járdát. A hozzáférhetőség így is nehézkes, az egyre több turistabusz nehezen közlekedik a térre vezető szűk utcákon. A tér egyik végén pedig autómosó üzemel, ami aligha pozitív hozzájárulás a tér arculatához. Egyszóval Déva turisták által leglátogatottabb tere nem funkcionális és esztétikai szempontból sem felel meg.

Az alpolgármester és Angela Kalauz főépítész-asszony által bemutatott terv első szakaszában a vár alatti teret kiköveznék, teljesen gépkocsimentessé tennék, a vár és a stadion közötti utat pedig lezárnák. A tér megközelítése is változna, az főleg a Horea útból történne az Aqualandhoz vezető szűk utacska kiszélesítése révén, az önkormányzat ugyanis két ház kisajátítását és lebontását tervezi, az Aqualand parkolóját pedig kibővítené, a gépkocsik és turistabuszok főparkolójává fejlesztené. Ugyanakkor a tér várral szembeni oldalán állandó színpadot építenének, a helyszínen ugyanis számos fesztivált szerveznek a tavaszi, nyári és kora őszi időszakban, de olyankor a színpadot mindig fel- és leszerelik. Továbbá a téren két vagy három éttermet és állandó jellegű szuvenír- és művészstandokat építenének.

Az első szakasz végleges tervén még dolgoznak, a költségekről is csak akkor beszélhetnek, az önkormányzat ugyanis EU-s pályázatot is tervez az anyagi háttér egy részének biztosítására, bizonyos munkálatokban azonban nem pályázhat uniós pénzekre, azt saját forrásaiból kell fedeznie.

A második fejlesztési szakasz csupán feltételes, s a Vajdahunyaddal és a megyei tanáccsal való együttműködéstől függ. Mareş szerint az ugyanis a stadion felszámolásával járna, helyére szabadtéri strandot építenének a mellette lévő fedett Aqualand kibővítéseként. A stadiont azonban csak akkor bonthatják le, ha helyében legalább olyan színvonalút építenek máshol. Nos, ez a máshol a közigazgatásilag Dévához tartozó Szántóhalma lenne, ahol egy nagyobb stadiont emelnének Déva, Vajdahunyad és Piski számára. Már amennyiben a dévaiaknak sikerül rávenniük a megyei tanácsot és a kohászváros önkormányzatát, hogy mondjanak le a vajdahunyadi stadion fejlesztésének közös tervéről és karolják fel a szántóhalmi stadion létesítését.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'