JelenHaz
Hétfõ, 2019. június 17., 12.55

Új életre keltik a fényi Mocsonyi-udvarházat

A megyei önkormányzat egy 2 millió euró értékű pályázatot készít elő, amelynek a forrásaiból felújítják a fényi Mocsonyi -kúriát és múzeumot létesítenek benne. A pályázatot a RO-Cultura program keretében terjesztik elő finanszírozásra, amelynek forrásait a Norvégia, Izland és Liechtenstein létrehozta EGT Alapokból biztosítják.

A Temes Megyei Tanács a makedo-román származású Mocsonyi család emlékének szentelt múzeumot szeretne létrehozni a fényi udvarházban, ahol kulturális rendezvények megtartására és kézművesműhelyek megszervezésére is lehetőség nyílna. A fényi Mocsonyi családnak az 1750-es években felépített udvarháza a kétezres évek elejéig a falu kulturális életét szolgálta. Akkor terv készült annak regionális ifjúsági központtá való átalakítására és ennek érdekében a Megyei Tanács átvette az épületet a községtől. A tervből a mai napig nem lett semmi és az egyik legjelentősebb bánsági román család kúriája romos állapotba került. A magát románnak valló Mocioni/Mocsonyi család kettős, román és magyar kötődésű, a jeles ősök, Mihály és András Budapesten telepedtek le és ott meggazdagodva nemességet is kaptak. Az utódok közül Mocioni Alexandru/Sándor a magyar irodalom művelője, zeneszerző és politikus, Mocioni Anton pedig Románia bukaresti nagykövete lett.

A fényi Mocsonyi -udvarház felújítását a Temes Megyei Tanács az izlandi North Consultinggal partnerségben valósítaná meg. Az együttműködés előkészítése érdekében a megyei önkormányzat képviselői Izlandon jártak, a Developing a cultural heritage partnership kétoldalú kezdeményezés keretében. Călin Dobra Temes megyei tanácselnök szerint a fényi Mocsonyi -kúria új életre keltése a kistérség integrált fejlesztési tervének a része, amelynek keretében a Temesvár–Újpécs–Fény megyei utat is korszerűsítik. A megyei önkormányzat azt szeretné, hogy 2021-ben, amikor Temesvár Európa Kulturális Fővárosa lesz, a fényi Mocsonyi -udvarház is gazdagítaná a megye kulturális kínálatát. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'