MOL Winter EVO
Kedd, 2019. január 22., 04.01

Új elnökséget választott a Nyugati Régió Fejlesztési Tanácsa

Krassó-Szörény, Temes, Hunyad és Arad megyék tanács-elnökeinek közös sajtótájékoztatója  (Pataki-fotó)
Krassó-Szörény, Temes, Hunyad és Arad megyék tanács-elnökeinek közös sajtótájékoztatója (Pataki-fotó)

A megyeháza multifunkcionális termében ülésezett szerdán a Nyugati Régió Fejlesztési Tanácsa (CDR Vest), amelynek tagjai Arad, Hunyad, Krassó-Szörény és Temes megyék tanácselnökei és a Nyugati Régiófejlesztési Ügynökség (ADR Vest) igazgatója. A testület új elnököt választott Călin Dobra Temes megyei tanácselnök és új alelnököt Mircea Flaviu Bobora Hunyad megyei tanácselnök személyében.

A megyei önkormányzatok elnökeinek csúcstalálkozóján Călin Dobra és Mircea Flaviu Bobora mellett részt vett Iustin Cionca Arad megyei és Silviu Hurduzeu Krassó-Szörény megyei elnök, valamint Sorin Maxim, a Nyugati Régiófejlesztési Ügynökség igazgatója, aki bemutatta a 2014–2020 közötti időszakra szóló Regionális Operatív Program gyakorlatba ültetésének helyzetét a Nyugati Régió vonatkozásában. A program keretében 642,51 millió euró értékű források állnak a Nyugati Régió rendelkezésére. A négy megyéből összesen 803 pályázatot nyújtottak be, több mint 1 millió euró értékben, amiből 908 millió euró vissza nem térítendő európai támogatás. 317 pályázat esetében a finanszírozási szerződést is megkötötték, több mint 300 millió euró értékben, amiből 236,73 millió euró vissza nem térítendő támogatás. Sorin Maxim ADR-igazgató a sajtónak elmondta: a legjobban a KKV-nak és mikrovállalatoknak szánt forrásokat sikerült felhasználni, ezért hamarosan újabb pályázati felhívást tesznek közzé a KKV-k számára, a rendelkezésre álló források értéke 45 millió euró lesz. A másik végletet a megyeszékhelyek fejlesztésére szánt források (Tartós városfejlesztés) felhasználása jelenti: a 150 millió euró értékű források lehívására még egyetlen pályázat sem érkezett be Aradról, Déváról, Resicabányáról és Temesvárról. „Megkongattuk a vészharangokat a megyeszékhelyek fejlesztésére szánt források felhasználása kapcsán, mert ha az év végéig nem érkeznek be a pályázatok, ezeket a forrásokat elveszíti a Nyugati Régió” – mondta Călin Dobra CDR-elnök.

A találkozón napirendjén volt a Nagyszebenből érkezett meghívó, amely a Nyugati, az Észak-Nyugati és a Központi Régió közigazgatási képviselőinek a találkozóját szorgalmazza a közeljövőben. Ezen a technikai jellegű találkozón Sorin Maxim ADR-igazgató képviseli a Nyugati Régiót.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'