JelenHaz
Kedd, 2019. augusztus 20., 14.54

Új emlékművet rendelt a város a centenáriumra

Új emlékművet rendelt a város a centenáriumra
Új emlékművet rendelt a város a centenáriumra

A Nagy Egyesülés Emlékműve helyett egy egészen új alkotás felállításával kívánja a város megünnepelni a centenáriumot. Gheorghe Falcă aradi polgármester legutóbbi sajtóértekezletén jelentette be, hogy egy szoborcsoporttal fognak megemlékezni a centenáriumról, a háromdimenziós műalkotást az aradi Sabin Drăgoi Művészeti Főgimnázium diákjai fogják elkészíteni. Az „Arad 1918” nevet viselő szoborcsoport kevesebb, mint 100 ezer dollárba kerül – az eredetileg eltervezett, Florian Codre szobrászművész által készített és a mai napig ismeretlen helyen tárolt ominózus szoborért a kulturális tárca több mint 2 millió eurót fizetett –, és a polgármester elmondása szerint a volt Dacia mozi előtti területen lesz felállítva. A művet november 30-án készül felavatni a város, ez után a szoborcsoport körülötti területet is átrendezik, parkosítják.

A polgármester azt nyilatkozta, jelen pillanatban egyetlen olyan szobra sincs a városnak, mely emlékeztetne arra, hogy Arad volt a Nagy Egyesülés bölcsője, utalva arra, hogy a román kormány nem tett eleget az eredeti szobor felállításával kapcsolatos kötelezettségeinek. Az új szoborcsoport elkészítésére a polgármesteri hivatal versenyt írt ki, ennek eredményét november 15-én be is fogják mutatni az aradiaknak, a beérkezett pályamunkákkal és a fiatal művészekkel együtt.

A november 30-i szoboravatáson nagyszabású ünnepségre lehet majd számítani, melynek keretében a Városháza előtt szimbolikus körök kirajzolásával fogják megjeleníteni a három történelmi tartomány egyesítését.

Cs. E.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'