https://www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz
Vasárnap, 2019. szeptember 22., 15.10
Két ország, egy cél, biztos siker

Új szelek a matematikaoktatásban?

Új szelek a matematikaoktatásban?
Új szelek a matematikaoktatásban?

Úgy vélem, senkit sem kell győzködnöm arról, milyen sok embernek feláll a szőr a hátán, ha csak a matematika szót meghallja. Nem csoda, hisz az iskolában ez volt a legfőbb mumus tantárgy, amelyhez közel – úgymond – csak a beavatottak kerülhetnek. 

Nos, ezen az előítéleten próbál valamit módosítani az a közös magyar–román, határokon átnyúló európai uniós pályázat, amely a Két ország, egy cél, biztos sikerszlogennel futó, 2007–2013 közötti program keretében valósul meg SOFTMAT címmel.

A pályázat egy egész naptári évet fog át, 2013. március végén zárul, és azon a felismerésen alapul, hogy nagyon nincs valami rendben a köz- és az egyetemi matematikaoktatásban, ha a tanulók és az egyetemi hallgatók annyira idegenkednek ettől a tantárgytól, amely különben – az informatikával bővülve – a modern társadalom egyik hajtóereje.

Mi a megoldás?

A Nyíregyházi Főiskola pályázatot készített, és ehhez nyert közel 180 ezer eurós támogatást az EU-s program keretében, amelyben olyan interaktív matematikaoktatási programcsomagok kidolgozását javasolják, amelyek révén a matematika különböző részterületei sokkal megközelíthetőbbek, érthetőbbek legyenek, mint eddig. Partnerül – kétévi együttműködés kedvező tapasztalatai után – a Vasile Goldiş Nyugati Egyetem Informatikai Főosztályát választották.

Tegnap a Best Western Szálloda konferenciatermében került sor a nyitó konferenciára népes nyíregyházi küldöttség jelenlétében.

Előbb Antonela Naaji, az Informatikai Főosztály igazgatója köszöntötte a részvevőket, majd Marţian Iovan, a Goldiş rektorhelyettese üdvözölte az együttműködés létrejöttét, hangsúlyozva, hogy az aradi magánegyetem prioritásai közé tartozik a tudományos kutatás fejlesztése, valamint az uniós közös pályázatokban való minél sikeresebb közreműködés.

Gát György, a Nyíregyházi Főiskola tudományos kutatásért felelős rektorhelyettese további együttműködések kiindulópontjaként értékelte a mostani pályázatot, amely új, interaktív oktatástechnológia kifejlesztését célozza meg annak érdekében, hogy a matematika tanulása ne kényszer és kín, hanem akár élvezet és szórakozás is legyen. Ehhez egyrészt számítógépes animációs programokat dolgoznak ki, másrészt háromdimenziós vetítési szoftver segítségével kívánják minél megközelíthetőbbé tenni, például, függvények grafikai képének alakulását paraméterei változásától függően. Ez utóbbit különben később kereskedelmi forgalomba is szeretnék hozni, elsősorban reklámügynökségeknél.

Nagy Zsolt nyíregyházi projektvezető az aradiakat dicsérte a konkrét munkálatok előkészítésében mutatott professzionalizmusért, Monica Ciobanu, a pályázatban részt vevő aradi csapat vezetője a célkitűzéseket és megvalósítás szakaszait ismertette. A fő állomások a nyíregyháziak részéről a tanagyag kidolgozása, míg az aradiak részéről az informatikai háttér kifejlesztése lesz. 15 kétnyelvű programcsomagot készítenek el, ezeket 40-40 egyetemi hallgatónak mutatják be, majd 300 személytől kérnek online véleményt, amelyeket felhasználnak a csomagok tökéletesítéséhez. Mindehhez ingyenesen internetes hozzáférhetőséget biztosítanak. Ehhez járul majd a már említett 3D-es vetítési lehetőség is.

A tegnapi nap az ünnepélyes megnyitó után a két csapat munkatalálkozásával folytatódott, ahol részletezték a tennivalókat.

Mit lehet ehhez hozzátenni?

Csakis üdvözölni lehet a hasonló együttműködési kezdeményezéseket, a matematika szempontjából azonban hadd legyek egy kicsit visszafogottabb: rövid életemben is annyi reformpróbálkozást éltem már meg csak ezen a területen, hogy – minden lelkesedés ellenére – vannak bizonyos fenntartásaim.

Bár ne lenne igazam. Éppen ezért várjuk meg 2013 tavaszát, és lássuk az eredményt! Természetesen 3D-ben is..

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: tanár / Szerda, 2012. április 11., 19.27 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Elfolyik a pénz, és a VIII-osok országos matematika-tudásszint mérésének, valamint érettséginek az eredményessége marad a régiben.
Kirakatban pózoló pótcselekvés.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'