JelenHaz
Csütörtök, 2019. július 18., 02.05

Új tanév kezdődött a Gerhardinumban

Az elsősök csoportja Gál Anna Mária tanítónővel
Az elsősök csoportja Gál Anna Mária tanítónővel

Az iskolai év első napján ismét benépesültek a nagy múltú Temesvári Piarista Főgimnázium tágas osztálytermei, a gyermekek és fiatalok újra birtokba vették a tanintézetet. Az ünnepélyes tanévnyitóra idén is a Szent György-székesegyházban került sor, mivel a növendékek úgymond kinőtték a líceum nagytermét, vagyis mindannyian nem férnek el benne. Ezen nem is kell csodálkozni, hiszen mint azt bevezetőjében Jakab Ilona igazgató elmondta, az idei, huszonhetedik tanévkezdéskor az iskolának 24 osztályban 450 növendéke van. – Nagy örömmel tölt el, hogy évről évre egyre több magyar gyermek tanul a katolikus líceumban a magyar tannyelvű osztályokban. Olyan embereket akarunk gyermekeinkből nevelni, akikből a kegyelem ereje és a melegség árad. Kívánom mindenkinek, hogy az idei egy sikerekben gazdag, áldásos iskolai év legyen – fogalmazott a továbbiakban az igazgató, majd pedig bemutatta az egyes osztályok tanítóit és osztályfőnökeit. A magyar tannyelvű előkészítő osztály tanító nénije Farkas Júlia, az elsősöké Gál Anna Mária, a másodikosoké Gergely Krisztina, a harmadikosoké Lőrincz Gyöngyi. A középiskolások osztályfőnökei Nüszl Erzsébet, György Henrietta, ft. Kocsik Zoltán és Kapitány Melinda tanárok.

Ezt követően az egybegyűltek Veni Sancte szentmisén vettek részt. A liturgiát Msgr. Dirschl Johann általános helynök mutatta be, koncelebrált ft. Wonerth László kanonok, temesvár-szabadfalui plébános, ft. Kocsik Zoltán aligazgató és ft. Máthé Zoltán temesvár-mehalai segédlelkész, spirituális.

Szentbeszédében Msgr. Dirschl Johann vikárius tolmácsolta a jelenleg Rómában tartózkodó Excellenciás Pál József Csaba megyés püspök üdvözletét, majd pedig ima keretében a Szentlélek segítségét kérte az iskola növendékeire és az ott tevékenykedő pedagógusokra.

Magyar nyelvű szentbeszédében ft. Kocsik Zoltán aligazgató úgy fogalmazott: minden gyermek ajándék a szülei, nagyszülei és az iskola számára, akiket azonban nem csupán nagyon óvni, hanem oktatni, formálni is kell. – Az új tanévben azt kívánom nektek, legyen bennetek kíváncsiság, hogy felfedezzétek a világot, továbbá, hogy mindig tudjatok értelmes kérdéseket feltenni – zárta beszédét ft. Kocsik Zoltán aligazgató.

A szentmisét követően a jelenlévő tanárok, nevelők, szülők és a növendékek hosszú sorban vonultak a székesegyháztól a Gerhardinum Katolikus Líceum felé, ahol az elkövetkező hónapokban új élmények, tapasztalatok várnak rájuk.

 

S. E.


 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: bb / Szerda, 2018. szeptember 19., 11.05 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

mcnmcmcncm

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'