Hétfõ, 2018. október 22., 14.12

Új tanév küszöbén a Gerhardinumban

Indulásra készen a székesegyház előtt
Indulásra készen a székesegyház előtt

Egy augusztus végén megszervezett érettségi találkozó alkalmával Jakab Ilona tanárnő, a Gerhardinum Római Katolikus Líceum igazgatója örömmel újságolta az iskola nagytermében összegyűlt egykori végzősöknek, hogy a tanintézetbe néhány nappal azelőtt iratkozott be a 400. tanuló. Az idei tanévkezdéskor tehát legalább ennyi növendéknek szólt az iskolacsengő a Gerhardinumban. Az ünnepélyes megnyitóra azonban nem a líceum épületében, hanem a temesvári székesegyházban került sor.

A tanévnyitón jelen lévő Kiss Ferenc tanfelügyelőt, valamint a templom padsorait megtöltő gyermekeket, az őket elkísérő szülőket, pedagógusokat elsőként Jakab Ilona igazgató üdvözölte.

– Ez a huszonhatodik tanévnyitó líceumunk életében. Iskolánkat és az itt folytatott tanító-nevelő munkát fogjuk fel úgy, mint egy nagy család munkáját. Örvendjünk közösen annak, ha a kicsi előkészítő osztályos tanulónak sikerül szépen húzni a vonalakat a füzetben, és ugyanúgy annak, ha a végzős növendéknek sikerülnek a vizsgái. Kívánom, hogy ez az iskolai év hozzon mindenkinek sok-sok örömet és elégtételt – mondotta az igazgató, majd ezt követően bemutatta az egyes osztályok tanítóit és osztályfőnökeit. A magyar tannyelvű előkészítő osztály tanító nénije Gál Annamária, az elsősöké Gergely Krisztina tanítónő, a másodikosoké Lőrincz Gyöngyi tanítónő. A középiskolások osztályfőnökei György Henrietta, Balla Tamás, Kapitány Melinda és Nüszl Erzsébet tanárok.

A tanévnyitót Veni Sancte szentmise követte, amelynek főcelebránsa Msgr. Dirschl Johann általános helynök volt, koncelebrált ft. Kocsik Zoltán aligazgató és ft. Máthé Zoltán temesvár-mehalai segédlelkész, spirituális.

Szentbeszédében Msgr. Dirschl Johann vikárius Isten kegyelmét és a Szentlélek ajándékait kérte az egybegyűlt tanulókra, és tolmácsolta Excellenciás Roos Márton megyés püspök üdvözletét.

Magyar nyelvű szentbeszédében ft. Kocsik Zoltán aligazgató három gondolatot osztott meg a jelenlévőkkel. Elsőként azt, hogy a tanulás eredményeképpen kitárul a világ, a fiatal új ismereteket gyűjt, miközben saját magát is jobban megismeri. Másodsorban az emberi értékek fontosságára hívta fel a figyelmet, hiszen az életben nemcsak a szaktudást értékelik, hanem a becsületességet, szavahihetőséget, megbízhatóságot is. Végül pedig a szülők, nagyszülők és nevelők tiszteletére buzdított, akik nagy odafigyeléssel kísérik a rájuk bízott gyermekek sorsát, a tudás birodalmában tett első lépéseit.

A tanévnyitó ünnepélyes perceit követően a résztvevők hosszú sorban vonultak a székesegyháztól a Gerhardinum Katolikus Líceum épülete felé, ahol jövő júniusig a tanulás mellett tapasztalatszerzéssel, élménygyűjtéssel telnek majd a hétköznapok.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'