Vasárnap, 2018. december 16., 11.18
„Múlt nélkül nincs jelen, és jövőnk sincs”

Újabb adalék a Csiky történetéhez

Újabb adalék a Csiky történetéhez
Újabb adalék a Csiky történetéhez

Szerdán délután a Jelen Ház nagytermében került a nagyközönség elé Koreck Aladár Kálvin utca 22. c. kötete. (Irodalmi Jelen Könyvek, 2017). Néhány napon belül ez immár a második aradi magyar könyvbemutató, s a terem teljesen megtelt, a Csiky Gergely Főgimnázium felsős diákjainak is köszönhetően. Hogy jószántukból, valódi érdeklődésből, avagy némi tanári biztatásra jöttek-e el, nem firtatom: tény, hogy ott voltak, s ezáltal még nagyobb súlyt kapott Böszörményi Zoltán, az IJK-sorozat alapítójának, szponzorának a bemutatón elhangzott megállapítása: „Múlt nélkül nincs jelen, és jövőnk sincs”.

Egy gyökerek nélküli nép, népcsoport, kisebbség, nevezzük akárhogy, amely nem tud (vagy nem képes) múltjában, jelenében biztató, felemelő, reményt, erőt adó példaképeket felmutatni, s azokhoz mérni magát, aligha számíthat jövőre.

Tegnapelőtt az aradi magyar iskolaügy évszázados történelmének egyik (jelentős) mozzanatáról szóló könyv bemutatójára került sor. A Kálvin utca 22. (a mai Csiky Gergely Főgimnázium, azelőtt a Vârful cu dor utcában székelő elődje) az aradi magyar középiskolai oktatásnak az 1950-es évek közepének látképét örökíti meg egy akkori diák (Koreck Aladár) szemszögéből. Mintegy zárójelben: az akkor osztályellenségnek, földbirtokos származásúnak számító diáknak – tanárainak bölcs megítélése nyomán, és ’cinkos’ segítségével – sikerült elvégeznie a középiskolát, egyetemre jutnia, bár a jogi karról kirúgták, de a műszakira végül befogadták.

Mindez (bár fontos) közjáték a mai író életútja szempontjából. Aki később, kb. három évtizedig volt, idézte fel Juhász Béla, a könyv ismertetője, a szerzővel mélyinterjút készített legnagyobb, egykor egyetlen Arad megyei építővállalat igazgatója, akinek vezérlése alatt Aradnak harmincezer tömbházlakása, és számos egyéb létesítménye készült el.

„Múlt nélkül nincs jelen, és jövőnk sincs”.

Iránytű nélkül elveszetten bolyongunk, nem tudjuk, honnan indultunk és merre tartunk.

Koreck Aladár könyve az egykori aradi magyar középiskola immáron legendássá vált, az emlékezetben (komolyan-viccesen) megörökített legendás tanárainak, diákjainak emlékét idézi fel.

Ha egykoron (Réhon tanár úr elképzeléseinek és reményeinek megfelelően) megszületik az aradi magyar oktatás, közelebbről a mostani Csiky átfogó monográfiája, akkor abban Koreck Aladár most bemutatott munkája is helyet kap, értékes adalékként.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'