Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Szerda, 2019. október 16., 04.56

Újabb emléktáblát kap Tóth Árpád, ezúttal a Csikyben

Újabb emléktáblát kap Tóth Árpád, ezúttal a Csikyben
Újabb emléktáblát kap Tóth Árpád, ezúttal a Csikyben

Újabb emléktáblával szeretnének tisztelegni Arad egyik híres szülöttje, Tóth Árpád költő, műfordító emléke előtt. Az emléktábla az aradi Csiky Gergely Főgimnázium új épületszárnyában lévő Tóth Árpád Terem külső falán kapna helyet. Az erre vonatkozó határozattervezet a helyi tanács február 15-i ülésének napirendi pontjai között szerepel. Az emléktábla elhelyezésére vonatkozó kérelmet Pataky Lehel Zsolt aradi újságíró, a Pro Move Egyesület elnöke nyújtotta be a polgármesteri hivatalnál 2019. február 7-én.

A költő 1886. április 14-én született Aradon, az akkori Sarló utca 51. szám alatti házban, majd Budapesten hunyt el 1928. november 7-én. Édesapja Tóth András szobrász volt, édesanyja Molnár Eszter, egy aradi ács-inas leánya.

Aradi szülőházán (Sverdlov utca után Ioan Raţiu utca 23.) 2011-ben avattak fel háromnyelvű (magyar, román és angol) emléktáblát, az akkori kezdeményezésben a Pro Urbe városvédő szervezetnek komoly szerepe volt. De egy másik tábla is őrzi emlékét Aradon, éspedig a minorita kultúrház előcsarnokában, a leleplezésére 1996-ban került sor.

A polgármesteri hivatal által közreadott határozattervezet értelmében a Csiky iskola falára elképzelt, 50x70 cm-es Tóth Árpád bronz domborműre vonatkozó projekt a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósulhat meg.

Az említett tanácsülés pénteken 10 órakor kezdődik a Városháza Ferdinánd Király Termében.

Cs. E.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'