JelenHaz
Péntek, 2019. május 24., 10.20
Beszélgetés az ifjú dévai úszóbajnokkal

Újabb kupával tért haza Nagy Nándor

Újabb kupával tért haza Nagy Nándor
Újabb kupával tért haza Nagy Nándor

Újabb kupával tért haza a Gyulafehérváron megrendezett körzeti úszóversenyről Nagy Nándor, aki  saját korcsoportjában ezúttal is a legjobb összesített pontszámot érte el. A MOL Tehetségtámogató program ösztöndíjasaként remekelő 13 éves dévai úszóval  a versenyt követően beszélgettünk.

Gratulálok az újabb kupádhoz. Ezúttal milyen versenyszámokban sikerült jó eredményt elérned?

– 50 m hát- és 400 m gyorsúszásban első letten,  200 m vegyesben második, 50 m mellúszásban ötödik.

Tizenegyedik évében járó húgocskád sem hagyta magát, ő is érmekkel tért haza Gyulafehérvárról...

– Igen. Ő 200 m gyorsúszsában lett ezüstérmes, 200 m vegyesben bronzot kapott, 50 m hátúszásban pedig ötödik helyezést ért el, így összesítettben harmadik lett. Amúgy az ő korosztályában az összesített pontszámok alapján az első négy helyet mind a mi klubunk, a vajdahunyadi iskolai sportklub (SHD) vitte el.

– Térjünk vissza hozzád. Hogyan készülsz egy ilyen versenyre? Mennyit edzel? Megmondja az edződ, hogy mit egyél, mennyit aludjál stb?

– A verseny előtti két hétben lazábbak az edzések. De azelőtt elég fárasztó edzéseink vannak. Azt sohasem mondják, hogy mit együnk. Az alvásra pedig oda szoktam figyelni, hogy elegendőt pihenjek.

– Külső tényezők mennyire befolyásolnak a versenyen – például a hazai vagy idegen pálya? Vagy a vetélytársak...

– Az idegen pályával nincs gondom. Nagyon hamar megszokom az új medencét. Ha látok egy komolyabb ellenfelet, akkor persze jobban izgulok. De úgy érzem, a magabiztosságom befolyásolja leginkább az eredményemet. Ha jól fel vagyok készülve, jó formában érzem magam, akkor a külső tényezők nem sokat jelentenek.

– Említetted, hogy 50 méter hátúszásban is első helyet értél el. Ezt pillanatok alatt leúszod. Mire szoktál gondolni ez idő alatt ott a medencében?

– Valóban elég rövid idő. Az 50 m hátat 31 másodperc alatt úsztam le, de az 50 m gyorsat 28 és fél másodperc alatt. Szoktam ilyenkor sok mindenre gondolni, de mire kijövök a medencéből, el is felejtem. Nem emlékszem, hogy mi járt a fejemben a vízben.

És szoktál-e figyelni a többiekre, hogy a szomszédos sávokban mi történik, vagy csak magadra koncentrálsz?

– Próbálok magamra koncentrálni, de látom őket, hogy hol tartanak,. Főleg gyorsúszásban, pillén nem, de hátúszásban is látni szoktam a mellettem haladókat. S ha nagyon közel vannak, az mindig gyorsabb tempóra serkent.

Furán hangozhat egy úszónak a kérdés, de kíváncsi vagyok: ha a nyári szünetben a szüleid bejelentik, hogy tengerre mentek vagy élményfürdős nyaralás lesz, akkor mit érzel? Örülsz ennek?

Nagyon örülök, ha tengerre megyünk. Nagyon jól érzem magam a vízben, igazán szeretek úszni. Jó, ha a nyaralást is vízközelben tölthetem.

– Már többször szerepeltél lapunk hasábjain is, a kiemelkedő eredményeid kapcsán. Egy kicsit összesítsünk, melyek azok a kupáid, amikre az utóbbi időben büszke vagy?

– A legbüszkébb a tavalyi aradi kupámra vagyok. Az érmeim közül pedig a tavalyi országos versenyen elért bronzomat tartom fontosnak, gyorsúszásban harmadik lettem és a csapattal a vegyes váltóban is harmadik helyezést értünk el.

– Milyen a hangulat a csapatban? Hányan vagytok? Mennyire erős a vetélkedés?

– Nagyon jó a csapatunk. Most négyen vagyunk, mindig együtt edzünk és versenyek előtt biztatni szoktuk egymást. Van versenyszellem, de nem megy a csapat rovására. Elég jól össze tudunk dolgozni.

– Van-e példaképed a nagy úszók soraiban, akire felnézel, s azt mondod, na, ilyen akarok lenni?

– Jelenleg a magyar Milán Kristóf, ő felnőtt vb-n nyert 17 évesen ezüstérmet, 100 m pillében.

– Pillanatnyilag milyen versenyre készülsz?

– A legközelebbi a kvalifikációs verseny az országosra. De igazából az országos bajnokság jelenti az igazi kihívást, ami Târgovişten lesz valamikor nyár derekán. Még nem tudom, milyen versenyszámokban úszhatok. Valószínűleg 200, 400 és 800 m gyorsúszásban és gondolom pillében, hát és vegyes úszásban is egy-egy távon.

– Ez azt jelenti, hogy a gyorsúszás megy neked a legjobban?

– Igen, most ebben vagyok a legjobb.

– Akkor sok sikert a nyári bajnokságon és várjuk az újabb kupát!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'