JelenHaz
Péntek, 2019. május 24., 09.58
Gazdag program a XII. Kisiratosi Napokon

Újra az összefogás hozta meg a sikert

A könyvbemutatók (balról) és szerzők között a polgármester méltatja a Kisiratosról szóló kiadványokat
A könyvbemutatók (balról) és szerzők között a polgármester méltatja a Kisiratosról szóló kiadványokat

Arad – Péntektől vasárnapig a PRO-KI-DOR Kulturális Egyesület XXII. alkalommal szervezte meg a Kisiratosi Napok közművelődési, hagyományőrző rendezvénysorozatot, ami pénteken 17 órától a felújított nagy kultúrotthon könyvtárában, könyvbemutatóval indult.


Könyvbemutató, nóta- és citeraest

Almási Vince polgármester köszöntötte a 40-nél több megjelentet, a kisiratosi gyökerekkel rendelkező írót, költőt, számos irodalmi díj kitüntetettjét, Sarusi Mihályt, akinek ezúttal két kötetét mutatta be Szabó János közíró. Köszöntötte Vajda Noémit, akinek a helybeli népi játékgyűjtését tartalmazó első kötetét Ujj János újságíró, történész mutatta be. A polgármester nem kis büszkeséggel állapította meg: Kisiratosról már több kötet jelent meg, mint némely városról, ami reménykeltő, felemelő érzés.

Szabó János előrebocsátotta: 45 éve ismeri, nagyra becsüli Sarusit, aki fölötte járt a főiskolán, s már akkor megjelent az első kötete. Most viszont páratlanul bátor tettre vállalkozott, hogy első kötetét, a Négy kicsi mérges avantgárd címűt újra kiadja, most is vállalva az ifjúkori eszményeket, irodalmi irányzatot. Ami a Lajtabánsági állatmesék című novelláskötetet illeti, abban 22 novellát, vagyis beszélyt közöl a nem létező, csak eme írásokban lélegző Lajta-bánság, azaz Moson, Sopron és Vas vármegyék napnyugati részéről, miközben a szereplői némi írói, szerkesztői igazítással válhattak nyugat-magyarországivá. Közülük kiemelte a Kántor, gránáttal című novellát, és Sarusi mindkét kötetét az olvasók figyelmébe ajánlotta.

A továbbiakban Ujj János újságíró, történész mutatta be Vajda Noémi első kötetét, az Öregapám meséltecíműt. Talán az utolsó pillanatban jelent meg, mielőtt végleg a feledés homályába tűnnek a színes, sokrétű magyar népi játékok, amelyekkel nem csupán gyermekek, hanem a felnőttek is nagy élvezettel szórakoztak közösen, szorosabbra fűzve a közösségeiket. 1959-ig, amíg a magyar és a román iskolákat össze nem vonták, szünetekben is játszották a gyerekek a népi játékokat. Az összevonást követően, vegyes közegbe kerülve azonban háttérbe szorultak, majd teljesen felhagytak velük. Manapság már csak a 70-es éveken túllépett emberek emlékezhetnek a dólézásra vagy pikézésre stb., ezért nagy jelentősége van a Kisiratoson gyűjtött, kötetbe foglalt 105 népi játéknak. Az értékmentő munka azonban még nem zárult le, folyamatosan jelentkeznek adatközlők, ezért a kötetnek a kiadását elnapolták, mert kibővítik. A rengeteg népi játékunk is bizonyítja anyanyelvű kultúránk gazdagságát; a közelmúltban jegyezték be a 200 ezredik magyar népdalt, amihez hasonló bőséggel egyetlen nemzet sem büszkélkedhet, ugyanis a 80 milliós német nemzet csupán 6 ezer népdalt tud felmutatni. A továbbiakban a szerzők a munkáikról, az ihleteikről beszéltek, a könyvbemutató végén Sarusi Mihály dedikálta köteteit.

A könyvbemutatót követően, 19 órától nóta- és citeraest kezdődött a nagy kultúrotthonban, ahol a fellépő együttesek tagjai a terem elülső részén, míg a vendégek a hátulsó részben megterített asztaloknál foglaltak helyet. A színpadról Almási Vince polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve a hatvani küldöttséget, a kétsopronyi polgármestert és csapatát, a kisperegi csapatot Kovács Imre polgármesterrel, a nagyiratosit Papp Attila polgármester vezetésével, a lökösházi küldöttséget. A műsorvezető kulturális előadó, Németh Anikó elsőként a Kisperegi Asszonykórust kérte a színpadra. Gerőcs Ildikó vezetésével népdalcsokorral kedveskedtek a közönségnek, utánuk a Horváth Rozália vezette nagyiratosi Forray Népdalkör nótacsokra következett. A hatvani Liszt Ferenc Nyugdíjas Klub énekkarának tagjai az 1900-as évek elején divatos, fényképek alapján varratott ruhákban léptek fel. Utánuk a Csorvási Népdalkör és Citerazenekar Juhász Kálmán vezetésével szatmári és hortobágyi dalokat adott elő. A kétsopronyi Horenka szlovák és magyar népdalokat énekelt, szlovákul, majd citerazenekar kíséretében magyarul. A Gyöngyharmat citerazenekar szlovák dalokat adott elő. A továbbiakban a kisiratosi Rónasági citerazenekar Juhász Kálmán vezetésével szatmári és bogyiszlói népdalcsokrot adott elő. A nóta-és citeraest hivatalos programját a Juhász Kálmán által felkészített kisiratosi és magyarországi citerazenekarok közös fellépése zárta, nagy sikerrel. Vacsora után Czank Miklós (Öcsi) és Pintér András zenéjére, illetve citerakísérettel hajnali 3 óráig igen jó hangulatban nótáztak. Ezzel párhuzamosan a fiatalságnak a Rózsa presszó udvarán szabadtéri diszkót szerveztek.

 

Néptánc-gála, koncertek

Szombaton délután a kisiratosi származású zenészekkel megrakott társzekér járta végig a település utcáit, zeneszóval hívogattak a délutáni, esti programra. Valamivel 16 óra után a helybeli iskolából a Gyöngyvirág, majd a Páter Godó Mihály Általános Iskola tánccsoportjának a felvezetésével, zenekar kíséretével indult a néptáncosok színes menete a kultúrotthon mögötti szabadtéri színpadhoz. A főtéren csoportonként körtáncot jártak a nézők gyönyörűségére. A szabadtéri színpadról Almási Vince szólt az egybegyűltekhez, kiemelve a jelenlévő Bognár Levente RMDSZ megyei elnök, aradi alpolgármester, Faragó Péter választmányi elnök, Csányi Kálmán pusztaszabolcsi, Papp Attila nagyiratosi polgármester, Matekovits Mihály és felesége, Mária, valamint Farkas Viktória neveit. Utána Bognár Levente köszöntötte az egybegyűlteket, gratulált Kisiratosnak és vezetőségének a néphagyományok, az anyanyelvű kultúra ápolásában tanúsított példamutatásért. Kócsó Alexandra műsorvezető elsőként a Kisiratosi Godó Mihály Általános Iskola tánccsoportját kérte a színpadra, a csapat Király Sándor betanításával délalföldi és szatmári táncokkal örvendeztette meg a közönséget. Utánuk az ugyancsak helybeli Gyöngyvirág néptánccsoport 4 párja Mészár Klementina koreográfiájával kalotaszegi ugrós és páros táncot járt, a nagyzerindi Ibolya 9 párja Szilágyi András betanításával délalföldi táncokat és népi játékokat adott elő. A program kellemes meglepetéseként a helybeli óvoda nagycsoportja Halai Erzsébet vezetésével ígéretes, vastapsot érdemelt táncokat adott elő. Utánuk a simonyifalvi Leveles magyarpalatkai és kalotaszegi táncainak tapsolt a közönség (koreográfus Farkas Tamás). A zimándújfalui Levendula néptánccsoport Mészár Klementina és Göcző Bettina betanításában adta elő somogyi táncait. A Hatvani Liszt Ferenc Nyugdíjas Klub asszonyai magyaros szerelékben, aranyosan lejtve forgatós táncot mutattak be. A Leveles újabb kalotaszegi táncát a nagyiratosi Black Rose moderntánc csoport fellépése követte, majd a helybeli Délibáb és Kikelet citerazenekarok mutatkoztak be Németh Anikó vezetésével. A színpadon Almási Vince bemutatta Csányi Kálmán pusztaszabolcsi polgármestert, aki elmondta: az ottani képviselőtestület létrehozta az Arany László Díjat, ami oklevelet és 100 ezer forintot adományoz minden évben az arra legérdemesebb kisiratosi diáknak. Idén a díjat a helybeli közvélemény-kutatás alapján Korondi Józsa Henrietta érdemelt ki, akinek gratuláció közepette át is nyújtotta a díjat, illetve a jutalmat. Henrietta bebizonyítva, hogy érdemes a díjra, elszavalta Pósa Lajos Magyar vagyok című versét, majd saját pallérozott citerakíséretével népdalokat énekelt. Utána a nagyiratosi Rozmaring együttes Papp Johanna és Király Sándor koreográfiájával kalotaszegi és rábaközi táncokat adott elő. A délutáni műsort az aradi Dragonul Karate Klub tanítványainak a bemutatója zárta, Gyenge Marius vezetésével.

Az esti műsort Kenyér Klári és barátai, Fila Balázs és Berlik Zoltán több mint egyórás, igen szórakoztató és látványos operett-egyvelege nyitotta meg. 22 órától a magyarországi Desperado együttes teremtett remek bulit a szabadtéri színpad előtti téren, 23 órakor parádés tűzijáték zárta a napot.

 

Köszönet a támogatásért

A vasárnapi, falunap-záró program során 10 órakor részt vettek a katolikus templomban megtartott szentmisén, utána a tájház udvarán megkoszorúzták dr. Almási Béla síremlékét, délután sportrendezvények zárták a XII. Kisiratosi Napokat, amelyeknek a sikeréért köszönet jár a támogatóknak, az együttműködőknek egyaránt. Almási Vince polgármester ezúttal is köszönetet mond a támogatásért a Communitas Alapítványnak, a Lager Max, a Kürtösi Szabad Vámterület vezetőinek, de azoknak a kisiratosiaknak is, akik állandóan támogatják a falunapokat, kiemelve Szatmári Pált, aki italt, Lévai Tibort, aki kenyeret adott. A Dombegyházi Agro KFT egy sertéssel, a kisiratosi Agrodor Társulás szintén egy sertéssel támogatta, de nagyon fontos azoknak a munkája is, akik sokat dolgoztak a falunapok sikeréért. Hálás köszönet mindnyájuknak.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'