JelenHaz
Kedd, 2019. június 25., 12.35

Uniós fejlesztési tervek Déván

Florin Oancea. Reformista lendülete nem hagy alább a helyi tanácsban elszenvedett politikai vereségek ellenére sem
Florin Oancea. Reformista lendülete nem hagy alább a helyi tanácsban elszenvedett politikai vereségek ellenére sem

Harmincöt millió eurót céloz megszerezni EU-s pályázatokon 2018-ban és 2019-ben Déva önkormányzata városfejlesztésre. Ez 20 projektre vonatkozna, egyes esetekben már dolgoznak a pályázatokon, más esetekben, viszont csak tervekről van szó. Florin Oancea polgármesternek a sajtó előtt bemutatott elképzelése ambiciózusnak tűnhet, mivel jelenleg Déván egyetlen EU-s finanszírozású projekt sincs folyamatban, tavaly egyetlen eurót sem szereztek, sőt, 2016-ban és 2017-ben egyetlen pályázatot sem adtak le. Az önkormányzat szakszemélyzete szerint az EU-s pályázatok eljárásának módosítása miatt.

Oancea szerint lényegében elkészült a néhány évvel ezelőtt szintén EU-s pénzeken felújított Decebal gimnázium energetikai korszerűsítését célzó pályázat, illetve két tömbház hőszigetelésének a projektje. Ezeket hamarosan leadják a Temesvári Regionális Fejlesztési Ügynökségnél. További 6 pályázat elkészítése (5 tömbház hőszigetelése, a Regina Maria Általános Iskola korszerűsítése, valamint a korrupció visszaszorítására a helyi adminisztrációban) folyamatban van, amint elkészülnek, ezeket is leadják.

Az igazán jelentős fejlesztések azonban tervek szintjén vannak, a pályázatokhoz csak ezek után látnak hozzá. Például a városi közszállítás korszerűsítését célzó, 18 millió euró értékű projekthez – melynek befejezését 2021–22-re tervezik. A városháza és a vármegyeháza közötti városközponti gyalogos sétány korszerűsítésére 3 millió eurót pályáznak meg, a vár alatti tér teljes felújítására pedig 5 milliót. A kerékpár-úthálózat kibővítésére 5,1 millió eurót pályáznak meg, a Gojdu negyedben létesítendő zöld övezetre 250 000-t, a Maros menti park létesítésére pedig 2,75 milliót. Utóbbi nem újdonság, a korábbi városvezetések is felvetették, a város szélén folyó Maros partja ugyanis Déván parlagföld, miközben Marosvásárhelyen vagy Aradon a hasonló környezetben már régóta városi park létesült.

Talán a legérdekesebb projekt a vár belső magjának (1-es udvar) felújítása lenne, a 2008 és 2016 közötti nagyméretű várfejlesztés ugyanis ezt nem érintette, akkor csupán a 2-es és 3-as, külső udvarok készültek el. A vár belseje továbbra is zárva van a látogatók számára, azt csak kivételesen, november elején nyitják meg a magyar unitáriusok éves zarándoklatára. A belső udvar nélkül azonban a turistákban hiányérzet alakul ki, a várban tett látogatás, mintha nem lenne teljes. Erre az önkormányzat 5 millió eurót pályázna meg, s egy kis szerencsével már idén megnyerhetik a támogatást.

A vár amúgy is prioritás Oancea számára, főleg, ha azt a szomszédos Vajdahunyad várával hasonlítják össze. Magas Déva várat tavaly közel 195 000 látogató kereste fel, miközben a Hunyadiak ősi fészkét, több, mint 330 000-n. Az önkormányzatok bevétele szempontjából Vajdahunyad még jobban áll, a kohászváros kasszájába négyszer-ötször több pénz folyt be jegyeladásokból, mint amennyi a megyeszékhely kasszájába a dévai vársikló használatából. Igaz, a belépők ára is különbözik, a dévai vársiklóra a jegy (ami belépőnek felel meg) egy felnőtt számára 10 lej, míg a vajdahunyadi várnál 25 lejbe kerül, fényképezés és elektronikus idegenvezetés esetében pedig még többet kell fizetni. Igen ám, de a vajdahunyadi önkormányzat csupán 19 személyt alkalmaz az ottani várnál, miközben a dévai 33-t! Ez nem mehet tovább, szögezte le Oancea, a következő két hétben alaposan szemügyre veszik a várat kiszolgáló személyzet teljesítményét, alighanem ott is leépítésre kerül majd sor.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'